e-news.cz - kurzy
Reklama

Koronavirus se šíří i internetem, představuje novou hrozbu

04.02.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Koronavirus se šíří i internetem, představuje novou hrozbu

Koronavirus, který má celosvětově na svědomí už tisíce lidských životů, se nově šíří také po internetu.

Podle aktuální zprávy IBM X-Force Exchange začínají kyberzločinci využívat toto globálně sledované téma k šíření škodlivého softwaru neboli malwaru.
Odborníci proto varují před otevíráním neznámých příloh v emailu.
„Je běžná praxe, že kyberzločinci využívají aktuální témata jako návnadu. Zpráva se tváří jako opatření k prevenci infekce a nutí příjemce, aby otevřeli přiložený dokument s příponou doc nebo docx. Potřebu otevřít soubor se škodlivým softwarem má tak mnohem větší počet příjemců,“ vysvětluje Karel Diviš ředitel společnosti IDC-softwarehouse a dodává, že podle IBM je ve skutečnosti v příloze e-mailu trojský kůň Emotet, který se tímto způsobem šíří.
Nebezpečné zejména pro zdravotnická zařízení
Na konci loňského roku byl kvůli kyberútoku ochromen provoz Benešovské nemocnice. „Pokud doktoři, ošetřovatelé, nebo kdokoliv, kdo je připojen na vnitřní síť nemocnice, otevře soubor například s názvem ‘Rozdíly v symptomech u chřipky a koronaviru’ může paradoxně ohrozit provoz celé nemocnice na několik dní až týdnů. Doporučujeme proto podobné emaily okamžitě smazat,“ říká Petr Loužecký, ředitel cloudových služeb společnosti Algotech.
Neotvírejte podezřelé soubory
Podle IBM jsou e-maily pravděpodobně rozesílány hackery, kteří se vydávají za poskytovatele sociálních služeb v Japonsku. Stručný text uvádí, že v japonské prefektuře Gifu byly zaznamenány zprávy o pacientech s koronaviry a naléhavě žádá, abyste si přečetli připojený dokument. „To ale v žádném případě nedělejte. Pokud soubor otevřete tak infekci ve svém počítači už nezabráníte. Trojské koně nebo červy, které se nainstalují na pozadí vašeho počítače, které jsou pak schopné uložená data upravit, kopírovat nebo dokonce smazat,“ dodává Loužecký.
Společnost Kaspersky, která se specializuje na vývoje softwaru proti počítačovým virům, už varovala také před škodlivými soubory ve formátu PDF nebo. MP4. Doposud zaregistrovali jen deset unikátních souborů, ale vzhledem k aktuálnosti tématu společnost předpokládá, že se brzy objeví daleko vyšší počet škodlivých souborů odkazujících k této smrtelné nákaze.
A jak se tedy před hrozbou malwaru účinně bránit? Odborníci na kyberbezpečnost doporučují dodržovat těchto 7 základních pravidel:
Nikdy neklikejte ani neotvírejte odkazy v e-mailech, pokud neznáte odesílatele zprávy.
Používejte cloudové služby od ověřených dodavatelů.
Pravidelně aktualizujte váš antivirový program.
Používejte poslední verzi vašeho operačního systému, bezpečností brány (firewall) a dalších softwarů.
Nezadávejte citlivé údaje a hesla na webových stránkách, které neznáte.
Citlivá data a hesla neposílejte e-mailem.
Buďte opatrní v případě připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím na veřejných místech, kde může kdokoliv získat přístup k datům ve vašem počítači.
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama