e-news.cz - kurzy
Reklama

Koronavirus zpomaluje světovou ekonomiku, nelze s ním vyjednávat

16.02.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Koronavirus zpomaluje světovou ekonomiku, nelze s ním vyjednávat

Koronavirus, problém, který ovlivňuje v podstatě celý svět, se bohužel nedá odvrátit a vyřešit žádným vyjednáváním.

Jediné, co můžeme dělat, je pracovat tak, aby se co nejméně šířil. Jaké ale budou ekonomické důsledky, si zatím nikdo nedovede představit ani spočítat.
Lunární svátky v Číně byly prodlouženy a čínské zpracovatelské a výrobní podniky jsou v důsledku šíření nákazy (v některých oblastech) uzavřeny, dochází také k masivnímu přerušování spojů mezi Čínou a ostatním světem. Výpadek se dotkne všech produktů, které se vyrábějí v Číně, průřezem všemi oblastmi průmyslu a ekonomiky.
Aktuálně je stále nejdramatičtější situace v provincii Chu-pei (hlavní město této provincie Wu-chan je ohniskem nákazy). Předpokládá se, že v této oblasti se lidé budou moci vrátit do práce až 15. února,
což bude mít za následek zpoždění logistického řetězce až o několik týdnů, možná měsíců, než se situace vrátí do normálu. Říční přístav Wu-chan a pobřežní přístav Wen-čou jsou uzavřeny a měly by začít fungovat 17. února. Ostatní přístavy a letiště ve velkých městech, jako Ning-po, Qingdao, Šanghai, Šen-Čen, Tianjin, Xiamen, Guangzhou již jsou, nebo by měly být tento týden, v provozu, ale v omezeném režimu kvůli nedostatku lidské síly.
Nicméně většina leteckých přepravců pozastavila spojení s pevninskou Čínou a v současnosti létají jen „cargo” letadla. Následkem je nedostatek kapacity a nárůst cen přepravného. Cena importní přepravy je aktuálně 2x až 3x vyšší, v exportním směru se jedná dokonce o tisíce procent oproti předchozímu období. Zájem o přepravy přesto trvá a my je podle možností a na základě dohody se zákazníky zajišťujeme.
To, co nyní Čína potřebuje, jsou ochranné pomůcky. Přímo od našich čínských obchodních partnerů dostáváme žádosti o kontakt na možné výrobce ochranných roušek a respirátorů. Ale poptávka je natolik silná, že výrobní kapacity naprosto nestačí a výrobci zavádějí pořadníky na základě platby předem, nebo již dokonce odmítají nové objednávky.
I kdyby se situace v Číně dostala velmi rychle do normálních kolejí, vliv na světovou ekonomiku bude i tak velký. Nic už na tom nezmění fakt, že nákladní zásilky, které do Evropy z Číny dorazí, nejsou nebezpečné, respektive je velmi nepravděpodobné, že by virus přežil podmínky, kterým je zásilka během přepravy vystavena. Zásilky z Číny dovážíme a není ani potřeba, aby naši pracovníci, kteří je přijímají, nosili roušky.
DAVID KNOBLOCH, prokurista společnosti Geis CZ Air+Sea
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama