e-news.cz - kurzy
Reklama

Menší zpomalení fatální dopad na startupy mít nebude. Naopak!

18.02.2020, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Menší zpomalení fatální dopad na startupy mít nebude. Naopak!

Rozhovor s VÍTEM ŠUBERTEM, CEO a spoluzakladatelem inkubátoru UP21
Před pěti lety spoluzaložil startupový inkubátor a do porftólia získal začínající firmy. S miliardovým potenciálem i v zahraničí. Říká, že v rámci střední Evropy jsme na špičce, především v oblasti technologických startupů. Chybí jim však často na začátku kvalitní prezentační dovednosti potřebné pro prosazení.
Někteří lidé chybně charakterizují startup. Jak byste přesně charakterizoval startup?
Startup je defacto rychle se rozvíjející firma, která se nachází v ranné fázi své existence, hledá svůj opakovatelný a rychle škálovatelný byznysový model. Vyvíjí svůj produkt (velmi často technologicky orientovaný) a jeho ideální podobu.
Proč jste spustil inkubátor UP21? Co bylo tím impulsem?
Cílem bylo pomoci české startupové scéně v tzv. Pre-seed a Seed fázi investování a také pomoc vybraným startupům se stavbou jejich projektu v prostředí profesionálního inkubátoru. A samozřejmě také na investicích následně v několikaletém horizontu generovat zisk.
Kolik startupů prošlo péčí vašeho fondu?
Od vzniku UP21 to bylo sedmnáct projektů.
Jaký je průměrný věk startupistů? A věkově nejstarší a nejmladší?
To je těžká otázka, ta škála je poměrně veliká, ale průměrný věk u nás v UP21 se pohybuje cca 25-35 let. Nejmladšímu bylo cca 21 let, nejstaršímu lehce přes 60 let.
Jsou při hodnocení úspěšnosti startupu důležité jeho příjmy? Jaká kritéria jsou důležitá?
Samozřejmě, projekt, který by neměl v plánu začít v nějakém dohodnutém časovém horizontu vydělávat, by nedával pro investora smysl. Ale na úplném počátku stojí často ještě dvě naprosto rovnocenná a zásadní kritéria: kvalita nápadu a kvalita týmu zakladatelů.
Jaká je podle vás dnes u nás startupová scéna?
Hodě se za posledních tři až pět let posunula v před ve svých zkušenostech a konkurenceschopnosti. To, že někteří úspěšní zakladatelé dříve vzniklých startupů už své projekty exitovali a část peněz použili na investice do jiných startupů v kombinaci se svou zkušeností, určitě hodně pomohlo.
Jak vidíte české nápady ve srovnání se středoevropským regionem? A celosvětově?
V rámci střední Evropy si myslím, že jsme na špičce, především v oblasti technologických startupů. Pomáhá tomu i poměrně dobře rozvinuté prostředí Venture Capitale fondů, inkubátorů a akcelerátorů. Celosvětově je to samozřejmě trochu jiné srovnání a určitě ještě máme co dohánět na Silicon Valley, Berlín, Londýn nebo Tel Aviv. Nejde ani tak o kvalitu nápadů, ale spíš o profesionální připravenost zakladatelů projektů a jejich schopnosti vést, rozvíjet a prezentovat svůj startup.
Jaké jsou podle vás největší překážky v začátcích podnikání u nás? Co chybí českým startupistům se lépe prosadit?
Chybí jim často na začátku kvalitní prezentační dovednosti potřebné pro prosazení jejich projektu a pak také obchodní dovednosti a zkušenosti spojené s rozvojem firmy.
Je pozice Silicon Valley stále neotřesitelná? Může něco podobného vzniknout i v Evropě, například v České republice?
Neotřesitelná jistě zatím je. Silicon Valley funguje přes 60 let a těžko ho Evropa skokově dožene. Ano, přibližujeme se, ale ne závratnou rychlostí. Navíc Silicon Valley stojí na jiné mentalitě startupů, firem i investorů, historické zkušenosti a zásadně větším objemu investičních peněz. Nemyslím si, že je to kopírovatelný model kdekoliv jinde. Ostatní regionu si musí vybudovat svůj vlastní ekosystém odpovídající jejich trhu, ekonomice a mentalitě.
Může rozvoji startupové scény pomoci také pomoc státu? Měl by se stát pouštět do investic do startupů?
Stát určitě může pomoct zásadním způsobem! Nevidím však jeho roli v přímém investování do startupů, zde máme myslím vybudovaný ekosystém velmi dobře díky soukromému kapitálu a Venture Capital fondové struktuře. Naopak stát by měl zjednodušit startupům jejich vznik a první roky jejich fungování a rychlého růstu. Například formou snadnější legislativy spojené se vznikem startupu, jeho daňové a další finanční povinnosti atd. atd. Zde se bohužel dopředu posouváme v porovnání s některými jinými zeměmi velmi pomalu.
Ekonomika zpomaluje. Bude to mít podle vás nějaký dopad na start-upovou scénu?
Ekonomika funguje v cyklech historicky, není to úkaz posledních 20 let, jen se o něm díky médiím a přístupu k informacím více veřejně hovoří a často bez odborných znalostí. Myslím si, že menší ekonomické zpomalení žádný fatální dopad na startupy mít nebude. Naopak pomůže startupovou scénu vyčistit od slabých projektů, které nemají velký potenciál, ale najdou si investora díky převisu dostupného investičního kapitálu na trhu. A naopak dobré projekty, například z oblasti B2B, mohou ještě rychleji akcelerovat, jelikož v době ekonomické poklesu se větší firmy chovají pragmatičtěji a hledají levnější a efektivnější řešení. A to může být skvělá příležitost právě pro kvalitní startupy.
Praha bude hostit i následující roky evropské finále největší celosvětové startupové soutěže Startup World Cup. O co se jedná? Kdo bude z odborných kruhů hostem?  
Od loňského roku se nám podařilo vyjednat s našimi partnery ze Silicon Valley, že pořádáme v Praze evropské finále této obrovské celosvětové soutěže. A jelikož byl loňský rok velmi úspěšný a našimi partnery vyhodnocen jako celosvětově nejlépe organizovaný, získali jsme tuto možnost i pro další roky. Můžeme se těšit na skvělé keynote speakery, na desítky špičkových mentorů od nás i ze zahraničí, téměř sto investičních fondů a investorů atd. atd. Mezi speakery letos přijedou například Tosca Musk (sestra Elona Muska), Marvin Liao (spoluzakladatel 500 startups, jednoho z největších akcelerátorů v Silicon Valley) a z České republiky například matematik a vizionář Karel Janeček.
Jaká témata se prolínají nejvíce mezi současnými startupy? Jsou to převážně oblasti IT či i jiné oblasti?
Oblast IT je myslím pro startupy tradiční a pojem startup vlastně z této oblasti i vzešel. Pokud bychom se však měli podívat na poslední trendy a oblasti, kde se mnoho startupů zaměřuje, tak jde například o oblasti umělé inteligence, bankovnictví a pojištění, cestování, rozvoj komunit, sociálních sítí, ekologie apod.
Dokážete si představit, jak bude startupová scéna vypadat za pět či deset let? Jaké trendy do budoucna budou nejspíše převládat?
Upřímně řečeno nedokážu. Rozvoj v této oblasti je extrémně rychlý a stále se zrychluje. Pokud bych toto věděl, byl bych určitě jedním z nejúspěšnějších investorů na světě (smích).
Děkuji za rozhovor.
 
 
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama