Apogeo
Reklama

Škody způsobené pondělním větrem podle pojišťoven dále rostou

13.02.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Škody způsobené pondělním větrem podle pojišťoven dále rostou

Nahlášené škody způsobené vichřicí, která zasáhla Česko v pondělí, postupně rostou a aktuálně činí několik stovek milionů korun.

Další zvýšení pojišťovny očekávají po víkendu, kdy škody oznámí chataři a chalupáři. Vyplývá z informací ČTK od pojišťoven.
Nahlášené případy se podle nich týkají hlavně poničených střech a v menší míře automobilů. Škody budou zřejmě nižší, než jaké před časem způsobily vichřice Eberhard či orkány Herwart a Kyrill.
Generali Česká pojišťovna měla včera nahlášeno zhruba 3 800 škod celkem za 101 milionů korun. V úterý to ještě bylo za 60 milionů korun. Nejvíce škod je zatím hlášeno ze Středočeského kraje. Následují kraje Jihočeský a Plzeňský. „Naši mobilní technici jsou nadále v terénu a pokračují v dokumentaci škod u klientů. Podíl vyřešených škod z občanského majetkového pojištění se v tuto chvíli blíží téměř 50 procentům,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek.
Allianz v souvislosti s vichřicí eviduje proti úterý zhruba dvojnásobek nahlášených škod, tedy 770. Jejich objem se blíží 34 milionům korun, uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Pojišťovna řeší nejvíce škod ve Středočeském a Jihočeském kraji a v Praze. „Nová hlášení po pondělní vichřici stále přicházejí a očekáváme, že po víkendu se nám ozvou ještě chataři a chalupáři, kteří dorazí na svá víkendová sídla. Škody po silném větru jsou vždy velmi pestré a také škála peněz, které bude pojišťovna klientům vyplácet, je velmi široká. Někde půjde o tisícové položky za pár upadlých tašek a jinde o statisíce za celou střechu, která třeba navíc cestou zdevastovala ještě další okolní budovy,“ uvedl Bálek.
Pojišťovně Kooperativa klienti nahlásili přes 1 800 škod za 54 milionů korun. „Začali jsme také už s výplatou prvních škod, prozatím se jedná o desítky klientů, celkem jsme vyplatili zhruba 500 tisíc korun,“ řekl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Dodal, že pojišťovna posílila služby na infolince a v pohotovosti jsou také technici, kteří škody prohlížejí. „Jsme připraveni je operativně přemísťovat do nejvíce poškozených lokalit, ale zatím to nevypadá na takovou kalamitu, jako byla například vichřice Herwart v roce 2017,“ dodal.
ČSOB Pojišťovna k včerejšku evidovala zhruba pětistovku škod za zhruba 15 milionů korun. Očekává, že vichřice Sabine u jejích klientů způsobila maximálně dva tisíce pojistných událostí v hodnotě do 60 milionů korun. „Většina škod je do 100 tisíc korun, ale v menší míře evidujeme škody i nad 100 tisíc korun, ta maximální má zatím hodnotu 700 tisíc korun,“ uvedl mluvčí pojišťovny Petr Milata. Nejvíce postižené jsou podle něj západní Čechy, jižní Čechy, střední Čechy, Praha, severní Čechy a oblast Ústecko a Liberecko.
Pojišťovna UNIQA zatím řešila 370 škod za 15,5 milionu korun. „Vzhledem k tomu, že během včerejška se registrace prudce navýšila, a současně bylo nahlášeno několik škod za milion i více korun, revidujeme odhad konečného počtu škod na 800 a hodnotu zhruba 30 milionů korun,“ uvedla mluvčí Eva Svobodová.
Klienti Axa pojišťovny dosud nahlásili desítky škod v řádech milionů korun. „Lze předpokládat, že škody porostou každým dnem. Kalamitní škody totiž bývají vždy hlášeny s několikadenním zpožděním. Mezi prvními nahlášenými převládají poškozené střechy, které poničil extrémně silný vítr. Výjimkou nejsou škody na vozidlech způsobené popadanými stromy, větvemi a také nezajištěnými předměty,“ uvedl mluvčí Jiří Cívka.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama