e-news.cz - kurzy
Reklama

Koupit, držet nebo prodat zlato v dnešní rozkolísané ekonomice?

08.03.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Koupit, držet nebo prodat zlato v dnešní rozkolísané ekonomice?

Světová ekonomika je kvůli koronaviru rozkolísaná nejvíce od poslední velké krize z let 2008 až 2015.

Akciové trhy zaznamenaly v posledním únorovém týdnu obrovské škody.
Cena zlata vyrostla na rekordních 1 688 USD za unci, avšak v samotném závěru února prošla výraznou korekcí. V prvním březnovém týdnu se však žlutý kov vydal opět směrem k hranici 1 700 USD. Aktuální situace je nepřehledná, nevíme, kdy se vrátí do původních kolejí. Jak se zachovat, aby naše úspory či investice neutrpěly škodu?

Držet zlato nebo ho prodat?
Pokud máte zainvestováno do zlata, záleží na tom, s čím jste ho nakupovali. Chcete ho mít jako dlouhodobou pojistku? Pak ho neprodávejte. Čínská ekonomika zpomaluje, Německo se potácí na pokraji recese, centrální banky snižují úrokové sazby. Dost možná je to předzvěst krize, ve které má zlato potenciál na víc.
Kupovali jste ho, abyste krátkodobě vydělali? Situace je teď nepřehledná. Potřebujete především informace a šťastnou ruku. Před námi je v roce 2020 ještě hodně událostí, které mohou cenu zlata posunou nahoru. Počínaje epidemií koronaviru, která se začíná šířit po Evropě, přes čínskou bublinu, až po recesi v eurozóně. Cenu mohou dlouhodobě ovlivnit i volby v USA a také již zmíněné další snižování úrokových sazeb centrálními bankami. Poslední ze zmiňovaných faktů může minimálně podržet cenu zlata v aktuálních hranicích i přes zotavení světové ekonomiky a přes ústup epidemie koronaviru.
Přemýšlím o nákupu zlata
Nakoupit zlato se vyplatí po korekci či v období, kdy cena dlouhodobě stagnuje. V roce 2018 byla dobrá nákupní příležitost mezi srpnem a říjnem, kdy cena spadla pod 1 200 USD za unci. V roce 2019 pak na podzim, kdy díky optimističtějším číslům ze světové ekonomiky zlato krátkodobě kleslo na 1 450 USD za unci. Korekce z minulého týdne může být rovněž dobrou nákupní příležitostí. Záleží však na dalším vývoji.
Velká část investorů ukládá své finance do zlata na delší dobu. Nakupují pravidelně. Jednou lépe, podruhé hůře, celkově však za průměr. Jak to funguje? Tak například v listopadu roku 2011 dosáhlo zlato 1 800 USD za unci, ale průměrná cena od ledna do prosince činila 1 571 USD. V loňském roce vyrostla cena kovu až na 1 546 USD. Kdo nakupoval průběžně, každý měsíc, měl unci průměrně 1 392 USD. Pokud zvolíte toto pojetí investování, nemusíte se nechat výkyvy ceny zneklidňovat.
JAKUB PETRUŠKA, analytik ze společnosti Zlaťáky
Foto: Pixabay
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Minulá výkonost negarantuje budoucí zisky

30.12.2023, Autor: Jan Mareš

Už jsou to dva roky, kdy jsem se letmo dotkl tématu SPAC, tedy veřejně obchodovaných akvizičních vehiklů. V té době zažívaly období propadu, ale tak to již chodí - minimálně od doby „Tulipánové horečky“ v 17. století.

Nastává éra dluhopisů?

20.10.2023, Autor: Z blogosféry

Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Další snižování státního důchodu. Vyplatí se raději investovat?

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

Důchod nás jednou čeká všechny, ale na stát bychom se rozhodně spoléhat neměli. Státní důchod se bude v poměru k průměrným mzdám stále snižovat. Kolik peněz budu na důchod potřebovat? Kolik mám dávat pravidelně stranou? A pomohou mi v tom nějaké finanční produkty?

Objem korporátních dluhopisů se v červnu propadl, výnosy však vzrostly

06.09.2023, Autor: Z blogosféry

V červnu 2023 vydaly firmy korporátní dluhopisy za 3 miliardy Kč, průměrná splatnost emisí představovala 3,8 roku a vážený průměr výnosů 8,8 %. Zatímco objem emisí se ve srovnání s předchozím rekordním měsícem výrazně snížil, výnosy dluhopisů vzrostly.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí

02.07.2023, Autor: Z blogosféry

Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Je každý dluhopis bezpečnou investicí?

29.05.2023, Autor: Z blogosféry

Velká část investorů má dluhopisy za investice s malým rizikem. Nejen, že se to často říká, ale někdy tomu tak opravdu je. Pozor ovšem na to, že investice do dluhopisů může být i poměrně rizikovým sportem. Jak takové dluhopisy ale rozlišit?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama