e-news.cz - kurzy
Reklama

Sněmovna rozhodne o sazbách za týrání zvěře a alkoholu u cyklistů

02.03.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sněmovna rozhodne o sazbách za týrání zvěře a alkoholu u cyklistů

Poslanci rozhodnou na následující schůzi o senátní snaze zpřísnit trestní sazby za týrání zvířat a zrušit nulovou toleranci alkoholu u

cyklistů na cyklostezkách. Sněmovna by také měla schvalovat například zavedení odchodného pro obecní strážníky a předlohu KSČM o automatickém mechanismu plateb státu zdravotním pojišťovnám za jeho pojištěnce.
Poslance navíc čeká sledovaná volba nových členů rad České televize a Českého rozhlasu.
Schůze dolní komory začne v úterý odpoledne. S týdenní přestávkou na jednání výborů by mohla trvat do posledního březnového pátku.
Zpřísnění trestních sazeb za týrání zvířat vrátili senátoři do hry poté, co je poslanci na prosincové schůzi neschválili. Ve sněmovním znění novely by mohly soudy nově ukládat jako samostatný trest zákaz chovu zvířat až na deset let. Vzhledem k možné změně postoje poslanců nejsilnějšího hnutí ANO by Sněmovna tentokrát mohla zpřísnění sazeb podpořit.
Mírnou toleranci alkoholu u cyklistů výhradně na cyklostezkách chce horní komora připojit k novele o liberalizaci podmínek pro taxislužby. V minulosti Sněmovna obdobné, byť širší senátní snahy zamítla.
Poslanci budou hlasovat i o dalších předlohách, které jí vrátil Senát. Jde například o regulaci průvodcovských služeb, které chce horní komora ještě zpřísnit, a o odškodňování následků povinného očkování dětí. Senátoři chtějí, aby stát hradil také bolestné a ztrátu výdělku.
Odchodné pro obecní strážníky by se mohlo dostat do novely, která zpřesňuje část jejich oprávnění a postupů. Přidává také podporu a propagaci extremistických hnutí k důvodům, které vedou ke ztrátě spolehlivosti.
Poslanci budou volit šest členů patnáctičlenné Rady České televize a dva členy devítičlenné Rady Českého rozhlasu. Pozornost vyvolává zejména volba televizních radních. Šanci zasednout v radě mají i kandidáti, kteří vyvolávají spory. Patří k ekonomika Hana Lipovská, jejíž nominaci zpochybnila zhruba čtvrtina senátorů. Dalším kandidátem je moderátor Lubomír Veselý známý pod jménem Luboš Xaver Veselý.
Ve druhém čtení by měli poslanci projednat například vládní předlohu o zrušení zavádění povinné maturity z matematiky plánované od příštího roku. Školský výbor ale doporučil jeho dvouletý odklad. Ve druhém čtení je také třeba návrh ČSSD na zavedení zálohovaného výživného a předloha KSČM o uzákonění pětitýdenní dovolené. Výbory doporučily komunistickou novelu zamítnout. Sněmovní finále by mohly tyto návrhy podstoupit v závěrečných dnech březnové schůze, jisté to ale není.
V úvodním kole by mohli poslanci debatovat o nových pravidlech nakládání se střelnými zbraněmi a o stanovení mantinelů pro lobbování politiků. Na programu je také vládní novela o soudech a soudcích, jejíž části představitelé soudů kritizují. Nesouhlasí s tím, aby komise pro výběr nových soudců sestavoval ministr spravedlnosti. Zaznívají obavy z možného vlivu politiků na soudní moc.
Navrhovaný program schůze, jenž čítá na 260 bodů, se může měnit. Aspoň část opozice by mohla žádat o debatu například o situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí v souvislosti s informačními systémy a policejním obviněním náměstka ministryně Jana Baláče nebo o preventivních opatřeních kvůli novému koronaviru. Stejně jako při minulých schůzích se však nepředpokládá, že se poslanci stihnou se všemi body programu vypořádat.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama