e-news.cz - kurzy
Reklama

Vysoký zájem o hypotéky může být poslední úspěch na dlouhou dobu

19.03.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vysoký zájem o hypotéky může být poslední úspěch na dlouhou dobu

Letošní únor byl pro banky nabízející hypoteční úvěry zlatý, po druhém měsíci roku 2017 byl druhým nejúspěšnějším v historii z

 hlediska objemu poskytnutých hypoték.
Klienti si vzali hypotéky za celkem 18,593 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 7,7 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních dat ukazatele Fincetrum Hypoindex. Rekord překonala průměrná výše úvěru, která se vyšplhala už na 2,617 milionu korun. Nad dvoumilionovou hranicí se průměrná výše hypotečního úvěru drží od listopadu 2016.
Jen za poslední rok vzrostla průměrná výše hypotéky o takřka 425 tisíc korun. To je způsobeno hlavně růstem cen nemovitostí, takže si lidé pořizují stále dražší byty a domy. Pokud jde o počet hypoték, tak banky jich v letos v únoru sjednaly celkem 7 092, což je o 601 více než v lednu. Meziročně vzrostl počet sjednaných hypoték dokonce o 2 131. Ve srovnání s rekordním rokem 2017 ale letošní únor zaostává o 2 321 hypoték. Průměrná hypoteční sazba v únoru podruhé v řadě vzrostla, tentokrát o 0,06 procentního bodu na 2,42 procenta.
Únorová pozitivní čísla mohou být na dlouhou dobu poslední. V souvislosti s prohlubující se krizí způsobenou pandemií koronaviru. Centrální banky po celém světě začaly ve velkém snižovat cenu peněz a některé už zahájily masivní kvantitativní uvolňování. Dokonce i Česká národní banka (ČNB) toto pondělí na mimořádném jednání neočekávaně snížila dvoutýdenní repo sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta, lombardní sazby na 2,75 procenta a diskontní sazby na 0,75 procenta. Na snížení základních úrokových sazeb by mohly stejným způsobem reagovat také hypoteční sazby. To by mohlo za normálních okolností potěšit klienty a přimět je uzavřít hypotéku.
Nicméně některé banky kvůli koronaviru výrazně omezily provoz a také zákaz volného pohybu obyvatel bude mít dopad na množství uzavřených hypoték minimálně po dobu platnosti těchto omezení. Ani poté však banky nečekají žádné hypoteční žně. Dá se totiž očekávat příchod recese, otázkou pouze je, jak velká bude. Spousta firem kvůli zavřenému provozu zkrachuje, vzroste i nezaměstnanost. Prodeje bytů a domů proto budou stagnovat, zájem o koupi nemovitosti nebude příliš velký. Lidé budou mít spíše existenční starosti a nákladné investice, mezi které patří i pořízení nového bydlení, odloží na později.
Hypoteční trh tak po opakovaných restrikcích ze strany ČNB bude čelit dalším, tentokrát mnohem vážnějším problémům. Otázkou je, jak dlouho mu bude trvat, než se z nich vyhrabe. Každopádně na rekordní čísla musíme na hodně dlouho zapomenout.
EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.
 
 
 
 
 
 
 
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv společnosti Ekospol
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama