e-news.cz - kurzy
Reklama

Dekódovat, co nám ČNB sděluje uvolněním hypoték, není vůbec lehké

10.04.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dekódovat, co nám ČNB sděluje uvolněním hypoték, není vůbec lehké

Centrální banky většinou mluví jasně. Jasná jsou čísla predikcí, jasná je motivace.

S motivací či s přijímaným kroky sice nemusíme souhlasit, skoro vždy je však jasná linie proč (=predikce) → co (=konkrétní kroky).
Víme, proč FED v březnu 2020 bez zaváhání vytáhl rukověť krizového manažera z let 2008 (= aby nezkolaboval celý finanční trh), víme, proč jsou sazby na nule. Víme, proč FED dělá dolarové swapy s každou centrální bankou, která za něco stojí (aby dolar v nynější sháňce po dolarové hotovosti neposílil nad všechny meze). Víme, proč po kolapsu Lehman Brothers zachránil AIG a všechny další velké finanční instituce. Chápeme i „peníze z vrtulníku“.
I u ČNB mluví opatření jasnou řečí a sledují jasný cíl (zda jej dosáhnou a jak, je samozřejmě věci jiná). Víme tak, proč se rozhodla pro devizové intervence (aby zabránila očekávané deflaci), chápeme, proč sazby v březnu zatím neklesly na nulu (protože nejspíš nechce korunu za 30 oproti euru, ale ekonomika pomoc potřebuje).
Ale dekódovat, co nám vlastně ČNB sděluje tím, že od 1.dubna uvolnila pro hypoteční úvěry, nejde vůbec lehce. ČNB totiž od dubna povolila bankám, aby poskytovaly hypoteční úvěry až do 90 procent hodnoty zastavené nemovitosti (doposud 80 procent), aby kompletně ignorovaly limit poměru výše dluhu a čistého ročního příjmu žadatele (doposud na úrovni 9) a aby poměr celkové dluhové služby a čistého měsíčního příjmu žadatele mohl dosáhnout 50 procent (doposud 45procent). Je to zvláštní.
ČNB totiž ještě před pár týdny tvrdila, že ceny jsou nadhodnocené o 15-20 procent, aby teď, aniž došlo k jakémukoliv poklesu cen, uvolňovala standardy. Tomu by šlo při troše snahy ještě rozumět: správná centrální banka hledí dopředu. To ostatně zmínil i M. Mora ve zdůvodnění uvolnění limitů, když řekl, že „ČNB reaguje na ekonomický vývoj (…) a na fakt, že systémová rizika spojená s hypotékami se výrazně snížila“ a přiznal, že „současná situace představuje silný negativní impuls pro ceny bytů“. Ano, stále zůstane otázka, proč má centrální banka svými opatřeními podporovat ceny jednoho druhu aktiv a proč zrovna tohoto aktiva, ale dobře… Co nám ale vlastně mimovolně (?) ČNB (a též vláda, která zvažuje zrušení daně z nabytí a navrhuje plošné moratorium na splátky hypoték) říká?
Zaprvé, to, že se obává, že ceny nemovitostí se úplně zhroutí. Pokud by totiž centrální banka čekala pokles třeba „jen“ o 15-20 procent, čekala by vlastně jen jejich návrat na fundamentální úroveň. Navíc na fundamentální úroveň před-patogenovou, tj. nejpravděpodobněji nad fundamentální úroveň post-patogenovou (je totiž nepravděpodobné, že se fundamentálně odůvodnitelná úroveň cen vzhledem k rozsahu šoku, vypadnutí turismu atd. nesníží).
A zadruhé, ČNB naznačuje, že moc nevěří bankám, že jsou na takový propad připravené: proč jinak podporovat ceny jednoho druhu aktiva, když ne proto, aby banky v případě nucených prodejů, kterých po této recesi bude nejspíš mnohem více než po té minulé, měly dostatečné krytí? Ostatně, to, že komerční banky moc neprotestují proti moratoriu na hypoteční úvěry je dle mého částečně motivováno též nechutí muset přebírat/ realizovat aktiva zajišťující hypoteční úvěry v situaci klesajících cen.
Možná se mýlím, ale zdá se mi, že ČNB se realitního trhu začala bát.
MARTIN LOBOTKA, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.
 
 
 
 
 
 
 
Foto 1: archiv ČNB
Foto 2: archiv autora
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama