e-news.cz - kurzy
Reklama

Kam s ropou? Cena se propadá, skladovací kapacity rychle docházejí

21.04.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kam s ropou? Cena se propadá, skladovací kapacity rychle docházejí

Ropa se od tohoto pondělí obchoduje zase o něco níže a novinové titulky jsou plné náhlého, téměř dvacetiprocentního propadu květnového

kontraktu, který již brzy vyprší (CLK0).
Aktivní obchodníci se již zaměřují na červnový kontrakt (CLM0), který je nyní nejaktivnější, ať už jde o obchodované objemy nebo o počet otevřených pozic.
Dobíhající kontrakt je nyní z větší části v rukou obchodníků s fyzickou ropou a jeho chování potvrzuje, čeho jsme se obávali nejvíce. Spojeným státům dochází skladovací kapacity v Cushingu v Oklahomě, který je centrem pro dodávky ropy WTI, jichž se týkají futures obchodované v New Yorku. Týdenní zpráva agentury EIA (Energy Information Administration) ukazuje, jak karanténní opatření spojená s pandemií viru covid-19 v USA přechodně umrtvila poptávku po benzínu. Zpráva z minulého týdne hovoří o rekordních zásobách benzínu a zároveň došlo k propadu poptávky na nejnižší hodnoty od roku 1992.

S tím, jak stoupá hladina benzínu v nádržích, zároveň klesá poptávka po ropě a tento vývoj zvyšuje poptávku po skladovacích kapacitách. Těch je čím dál méně a cena bezprostředně dodávané nafty jde dolů. Rozpětí mezi květnem a červnem dosahuje téměř 9 dolarů, což jasně ukazuje, že obchodníkům s ropou docházejí fyzické kapacity. Protože kdyby nějaké měli, mohli by nakoupit květnovou ropu, uskladnit ji a v červnu ji na trhu znovu prodat s měsíčním výnosem téměř 60 procent.
Spekulanti, kteří nakoupili červnové kontrakty, nyní riskují, že se v nadcházejících týdnech jejich cena přiblíží ceně, za kterou se nyní obchoduje květnový kontrakt. Tomu může zabránit pouze zásadní změna vyhlídek do budoucna – buď díky snížení produkce, až někteří výrobci zbankrotují nebo dočasně přestanou využívat své vrty, nebo díky opětovnému zvýšení poptávky po palivu.
Poznámka k ropným ETF: Největší aktivně spravované ETF zaměřené výhradně na dlouhé pozice v ropě, jako jsou USO:arcx a UCO:arcx, zvýšily za poslední měsíc čistou držbu ropy o více než 400 procent. Tyto ETF se z valné většiny nacházejí na počátku křivky futures a budou měsíc co měsíc čelit průběžným ztrátám až do chvíle, kdy se fundamentální tržní ukazatele konečně stabilizují, což ovšem může trvat i několik měsíců. Jak jsme již zmínili, obchoduje se brzy končící květnový kontrakt na WTI (CLK0) více než 50 procent pod cenou kontraktu červnového (CLM0).
Pokud se tedy fundamentální vyhlídky v následujících čtyřech týdnech nezmění, riskuje červnový kontrakt, že jej potká stejný osud jako právě končící kontrakt květnový, a tento propad se odrazí i na cenách příslušných ETF. Vzhledem k tomu nelze než znovu zdůraznit, jak obtížná a potenciálně nákladná může být snaha nakoupit co nejlevněji „lacinou“ ropu, když jsou fundamentální ukazatele v tak špatném stavu, jak ukazuje velmi vysoké contango.
OLE HANSEN, hlavní komoditní stratég Saxo Bank
 
 
 
 
 
 
 
Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.
Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě, tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.
Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv autora
Infografika: Saxo Bank
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama