e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak jako drobný investor reagovat dnes na současnou krizi?

24.04.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Jak jako drobný investor reagovat dnes na současnou krizi?

Po relativně dlouhém období růstu na kapitálových trzích přišel dramatický propad většiny rizikových aktiv v čele s akciemi a ropou.

Zřejmě každý, kdo v tuto chvíli někam investuje, přemýšlí, jak se v tuto chvíli zachovat, aby právě jeho investice z této krize vyšla co nejlépe.
Co se vlastně děje?
Mimo zajímavého výnosu, které investice nabízí, je důležité vnímat také riziko, které sebou každá investice nese a je dobré vědět, co zrovna tuto konkrétní investici ovlivňuje. Těch důvodů může být celá řada, ale v současné situaci je to nejen aktuální dění kolem pandemie koronaviru, ale také probíhající cenová válka, kde hlavním tématem je ropa. Obavy investorů rozhodně posilují také odhady kolem vývoje globální ekonomiky, a to hlavně z důvodů restriktivních opatření, které je řada vlád nucena zavádět, aby se šíření nemoci zabránilo či ji alespoň zpomalilo.
Jak se v takové situaci zachovat?
To, jaké můžete v dané situaci učinit kroky, velmi záleží na tom, z jaké situace vycházíte, ale je několik obecných pravidel, které by měl člověk brát v potaz, než učiní konkrétní rozhodnutí.
Nepanikařte
Jestli nemusíte, nesahejte do peněz, které investujete. Velmi pravděpodobně byste aktuálně realizovali ztrátu, protože byste prodávali svoje podílové listy za nižší cenu, než byla jejich cena pořizovací. Berte v potaz také dobu, za kterou se k vám peníze dostanou. Vypořádání odkupu podílových listů může trvat i deset, čtrnáct dní a vaše akutní potřeba okamžitých peněz tak stejně nemusí být pokryta.
Dodržujte svůj původní plán
V případě, že pravidelně investujete např. do podílových fondů, kde jste si stanovili investiční horizont deset let a více – pokračujte v tom. Současnou situaci vnímejte jako možnost nakoupit další podílové listy za cenu i o několik desítek procent nižší a později z takových nákupů profitovat. Pokud máte další volné finanční prostředky, můžete s ohledem na svou celkovou finanční situaci ještě přidat a nakoupit více.
Chcete začít investovat
Dalo by se říct, že pokles kapitálových trhů je pro start investování ideální, protože mimo to, že investor nakupuje „ve slevě“, nese s sebou investování za určitých podmínek také osvobození od daně z toho, co vám investice vydělá, tedy výnosu. V praxi se jedná o výnosy z podílových listů držených 3 a více let a o roční investice v hodnotě do 100 tisíc korun. Tyto daňové úlevy si ale každý klient musí hlídat sám, jedná se totiž o souhrn všech klientových investic napříč investičními společnostmi.
Ale vedle již zmíněných lákavých výnosů sebou investování nese také riziko, a než začnete s jakoukoliv investicí, je dobré si toto uvědomit. Investovat byste měli pouze v tom případě, že máte dostatek dalších likvidních rezerv a byli tak schopni pokrýt případnou mimořádnou životní či jinou situaci z těchto rezerv. A nebyli tak nucení sahat právě do vložených investic. V tuto chvíli je dobré také zmínit základní pravidlo úspěšného investora, a to je jednak pravidelná investice, ale také široká diverzifikace portfolia, tzn. lidově řečeno – nemít všechna vajíčka v jednom košíčku.
Co dalšího je třeba si uvědomit
Krizové situace nás učí a nejinak tomu bude i nyní. Když se podíváme do minulosti, řada krizí, mimo jiné i ta finanční z let 2008 až 2009, sebou přinesla následný růst. Investování je příležitost, ale je opravdu nutné si uvědomit, že vaše finanční stabilita netkví v tom, zda jste vydělali např. osm procent v některém z akciových podílových fondů, ale to, jak nad financemi přemýšlíte celkově. Nikdo z nás nemá křišťálovou kouli a nevíme, jak se situace bude dále vyvíjet. Co ovšem víme je to, že nikdy nepokazíte nic tím, když budete spořit, investovat a tvořit rezervy na horší časy a zabezpečíte tak zdroj příjmů pro případ nečekaných událostí a výdajů. Máte-li ale volné prostředky, které určitě teď nebudou chybět a jejich investování neohrozí chod domácnosti, podílové fondy mohou být při poklesu jednou z voleb.
A poznámka na závěr: V současné době je bohužel postavena nejedna domácnost do situace, kdy bude hledat různé zdroje financí v důsledku poklesu příjmů. A budou uvažovat i o vybrání peněz z podílových fondů. Z mé letité praxe vyplývá, že rodinný rozpočet je možné velmi často účelně optimalizovat a najít tak úspory jinde.
LEOPOLD NOVÁČEK, oblastní vedoucí společnosti OVB Allfinanz
 
 
 
 
 
 
 
Leopold Nováček o sobě. Pocházím z Brna, kde jsem se narodil, vyrostl a kde stále žiji. V moravské metropoli jsem také začal s podnikáním, kterému se věnuji již patnáct let. Na začátku mé spolupráce s OVB byla touha získat reálné, a hlavně praktické zkušenosti při studiu na ekonomické vysoké škole v Brně. To, že se toto podnikání stane mým životním stylem, jsem ale ani zdaleka netušil. Vedle času, který věnuji práci pro klienty a rozvoji týmu, ve kterém je i má manželka, si rád odpočinu třeba u dobrého filmu, seriálu a mnohdy i se zajímavou knihou. Četba, která mě nejvíce naplňuje, je zpravidla zaměřena na osobnostní rozvoj. S manželkou Martinou vychováváme šestiletou dceru Julinku a téměř tříletého syna Jakuba. Všichni moc rádi cestujeme, ale vzhledem k věku dětí zatím jen po České republice, která má ovšem také co nabídnout. Až budou větší, velmi rád bych se s nimi podíval do severských zemí, jako je Švédsko, Finsko, Norsko. V plánu máme také národní parky USA. A co mě baví nejvíce? Osobně mohu říct, že na mé práci je nejhezčí to, že pomáhám konkrétním lidem plnit jejich sny.
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv OVB Allfinanz
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Minulá výkonost negarantuje budoucí zisky

30.12.2023, Autor: Jan Mareš

Už jsou to dva roky, kdy jsem se letmo dotkl tématu SPAC, tedy veřejně obchodovaných akvizičních vehiklů. V té době zažívaly období propadu, ale tak to již chodí - minimálně od doby „Tulipánové horečky“ v 17. století.

Nastává éra dluhopisů?

20.10.2023, Autor: Z blogosféry

Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Další snižování státního důchodu. Vyplatí se raději investovat?

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

Důchod nás jednou čeká všechny, ale na stát bychom se rozhodně spoléhat neměli. Státní důchod se bude v poměru k průměrným mzdám stále snižovat. Kolik peněz budu na důchod potřebovat? Kolik mám dávat pravidelně stranou? A pomohou mi v tom nějaké finanční produkty?

Objem korporátních dluhopisů se v červnu propadl, výnosy však vzrostly

06.09.2023, Autor: Z blogosféry

V červnu 2023 vydaly firmy korporátní dluhopisy za 3 miliardy Kč, průměrná splatnost emisí představovala 3,8 roku a vážený průměr výnosů 8,8 %. Zatímco objem emisí se ve srovnání s předchozím rekordním měsícem výrazně snížil, výnosy dluhopisů vzrostly.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí

02.07.2023, Autor: Z blogosféry

Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Je každý dluhopis bezpečnou investicí?

29.05.2023, Autor: Z blogosféry

Velká část investorů má dluhopisy za investice s malým rizikem. Nejen, že se to často říká, ale někdy tomu tak opravdu je. Pozor ovšem na to, že investice do dluhopisů může být i poměrně rizikovým sportem. Jak takové dluhopisy ale rozlišit?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama