e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda zasela do ekonomiky virus druhotné platební neschopnosti

16.04.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vláda zasela do ekonomiky virus druhotné platební neschopnosti

Poslanecká Sněmovna odmítla návrh opozice na to, aby břímě nájemníků komerčních objektů na sebe vzal stát, nikoliv aby byla povinnost

přenesena na nájemce, jak s tím počítá vládní návrh. Byl to komplexní návrh opozice, který koaliční poslanci zamítli.
Považujeme za chybu přenášet odpovědnost a dopady současné krize na další subjekty. Stát v tomto případě klade plné břímě na podnikatele, bez ohledu na to, jaké důsledky to přinese jim i dalším navazujícím subjektům. Namísto pomoci jedné skupině rozšiřuje počet těch, kterých se krize dotkla a do budoucna zásadně rozšiřuje okruh nezbytné pomoci.
Je to velmi špatná zpráva, která současnou krizi přenáší na další skupiny. Dochází k multiplikaci fatálních dopadů. Namísto podpory těch, kdo podporu potřebují se tímto rozhodnutím posílá pomyslný Černý Petr dále, na majitele komerčních prostor, následně terciální sféru, nakonec na banky a další instituce.
Schválením koalice do české ekonomiky zasela virus druhotné platební neschopnosti, jehož vymýcení zabere mnohonásobně více času, než léčba koronaviru samotného.
Vládní strany zvolily řešení, které bude špatné pro všechny. Roztáčí se nebezpečná spirála, kterou nebude mít nikdo pod kontrolou! Její konečné řešení bude dříve či později stejně v rukách státu, bude jej to ale stát mnohem více peněz a bude již jen zachraňovat trosky, namísto podpory fungujícího stavu. Stačilo přitom málo: bezúročné úvěrování poskytnout přímo nájemníkům k uhrazení dalších šesti nájmů. Peníze by se tak státu vrátily, a řetězec vztahů v komerčním nájemním bydlení by nebyl likvidován. Toto opatření se nakonec dotkne doslova každého občana České republiky. Každý z nás za toto rozhodnutí zaplatí v dalších měsících a letech.
Nezbývá nyní než doufat, že podobnou chybu neudělají poslanci také v případě nájemního bydlení. To by bylo likvidační i pro individuální majitele nájemních bytů, kteří do nich často vložili své veškeré peníze a měli je jako zajištění na dobu důchodu.
TOMÁŠ KADEŘÁBEK, ředitel Asociace developerů České republiky
 
 
 
 
 
 
 
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv ADČR
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama