Apogeo
Reklama

Lidé 25. května venku odloží roušky, otevřela se obchodní centra

12.05.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Lidé 25. května venku odloží roušky, otevřela se obchodní centra

Lidé v Česku by mohli 25. května odložit venku roušky, budou ale muset dodržovat dvoumetrové odstupy.

Změnu včera vzala na vědomí vláda. V souvislosti s epidemií koronaviru schválila také zjednodušené zadávání veřejných zakázek na ochranné prostředky a odklady u přípravy státního rozpočtu na příští rok.
V dosud největší vlně rušení zákazů zavedených proti šíření nákazy se otevřely zahrádky restaurací, obchodní centra i třeba kadeřnictví. Povoleny jsou po dvou měsících také akce do 100 lidí, což se týká návštěv divadel, kin či muzeí, svateb, sportovních tréninků i mší. Denní přírůstek případů koronaviru v Česku zůstává jedenáctým dnem pod stovkou.
Rozvolnění se dotýká i škol, otevřely se pro žáky devátých tříd a maturanty. Některé školy pro ně ale zatím výuku nezahájily, někde se vedení rozhodlo pokračovat ve vzdělávání pouze na dálku. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ale považuje riziko šíření viru po otevření škol za minimální. Znovuotevřená multikina nebo obchodní centra někde lákala zákazníky ve velkých počtech, před vstupem se tvořily fronty. Zájem o restaurační zahrádky mnohde snižovalo chladné a deštivé počasí. U všech zmírnění pravidel lidé musejí nadále dodržovat přísnou hygienu a dvoumetrové rozestupy.
Potvrdilo se, že vláda neplánuje žádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu za 17. května. Zbývající zákazy týkající se třeba provozu hotelů a vnitřních prostorů restaurací, které mají platit do 25. května, převede z režimu krizového zákona na opatření podle předpisu o ochraně veřejného zdraví. O uvolnění akcí do 500 účastníků od 25. května ale vláda zatím nerozhodla, nezrušila ani nákupní dobu od 08:00 do 10:00 vyhrazenou pro seniory. Prymula navíc uvedl, že pokud by průměrný počet nakažených jedním nemocným s covidem-19 převýšil číslo jedna, bude třeba zpomalit rušení zákazů nebo zavádět nová opatření.
Pro nošení roušek budou od úterý platit další výjimky, povinné nebudou u logopedů a pro přijímací řízení na školách, pokud mezi účastníky budou rozestupy aspoň 1,5 metru a v místnosti jich nebude víc než 15. Ve vnitřních prostorách, tedy v obchodech nebo MHD, by nařízení mělo podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) platit ještě nějaký čas. Za jeho porušení i nedodržení dalších opatření proti koronaviru bude lidem hrozit na místě pokuta až 10 tisíc korun, změnu už podepsal prezident Miloš Zeman. Dosud přestupky musely k projednání do správního řízení.
Vláda rušení zákazů a povinností zrychluje s ohledem na oslabování epidemie. V neděli ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 28 a dnes do podvečera 34 nových případů koronaviru. Méně bylo v neděli také testovaných, nakažených ale mezi nimi zůstává méně než procento. Celkem se dosud nakazilo 8157 lidí, 4695 se vyléčilo a 281 s nemocí covid-19 zemřelo. Počet aktuálně nemocných tak klesl pod 3200. Ubývá také lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnici.
České zastupitelské úřady začaly ve 20 zemích, mimo jiné i v Číně a USA, znovu přijímat žádosti o víza a o přechodné pobyty v Česku.
Kvůli nepředvídatelnosti ekonomických dopadů epidemie vláda souhlasila s tím, že ministerstvo financí nemusí do konce května předložit předběžný návrh státního rozpočtu na příští rok. O měsíc by se mělo odsunout předložení konečného návrhu, vláda ho má dostat koncem září a Poslanecká sněmovna do konce října. Sdružení místních samospráv vyčíslilo, že obce letos budou mít v důsledku vládních opatření proti epidemii příjmy nižší zhruba o 50 miliard korun.
Tvrdě vládní omezení dopadla na stravovací a ubytovací zařízení, ukázala aktuální čísla Českého statistického úřadu. V prvním čtvrtletí, které vládní zákazy zasáhly ani ne ze třetiny, ubylo ubytovaných hostů v Česku proti loňsku o víc než pětinu, v Praze dokonce o 27 procent. Obdobně o víc než pětinu se letecké dopravě, ubytovacím službám a cestovním kancelářím snížily tržby. Ve stravování a pohostinství pokles tržeb převýšil desetinu.
Podle dat poradenské společnosti Bisnode od vypuknutí koronavirové krize v Česku přerušilo podnikání téměř 16 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), což je o 26 procent meziročně víc a proti roku 2018 nárůst o 46 procent. Letos v březnu byznys zavřelo 10 033 živnostníků, v dubnu se situace stabilizovala.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama