e-news.cz - kurzy
Reklama

V současné krizi banky nyní zájemce o hypotéky mnohem více prověřují

16.05.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V současné krizi banky nyní zájemce o hypotéky mnohem více prověřují

Současná situace ohledně koronaviru se pomalu začíná zlepšovat. Pracovní i běžný život se opět otevírá. Mnoho věci se ale pochopitelně mění a jednou z nich je i hypoteční trh.
Je výraznější zájem o rodinné domy
Co se týká obecné situace na hypotečním trhu, která je nyní kolem koronaviru, tak se zmrazily hlavně pronájmy krátkodobějšího typu. Dlouhodobé pronájmy se rovněž ochladily, ale ty zase rozběhnou, jakmile se ekonomika uvolní. Bydlení je základní životní potřebou, proto nezůstane na bodu mrazu dlouho. Problém byl v posledních týdnech spíše v tom, že se zastavily hlavně prohlídky nemovitostí zajišťované realitními kanceláři.
Spousta pronajímatelů má byty zakoupené na hypotéku, nemůžou si tedy dovolit nechat byty prázdné. Vždy hrála a vždy bude hrát roli i dostupnost hypoték, aktuálně i banky selektují, komu hypotéku dají a komu ne, to sehrává roli v zájmu o nájemní bydlení. Aktuálně lze zároveň pozorovat jeden zajímavý trend, a to je ještě výraznější zájem o rodinné domy. Lidé uzavření v době karantény a nouzového stavu v bytech si více než předtím uvědomili výhody rodinného domu a zahrady, proto vzrůstá zájem o tento typ nemovitostí.
Jak se současná situace odrazila na podmínkách pro získání hypotéky?
Banky nyní zájemce o hypotéky mnohem více prověřují. Zkoumá se typ příjmu, zkoumá se, zda si klient udrží práci i do budoucna. Sám klient předkládá bance čestné prohlášení, jak se jeho osobně dotkla koronavirová situace s vysvětlením jeho dalších finančních možností. Pod drobnohledem jsou i firmy, kde jsou klienti zaměstnání, banka zkoumá, zda bude muset firma propouštět.
Aktuálně existují seznamy profesí, kterým banky nyní hypotéku neschválí nebo je podrobí ještě podrobnějšímu přezkoumání. Jedná se o nejpostiženější sektory (cestovní ruch, pohostinství, gastronomie, klienti pracující v zahraničí, část podnikatelů apod.) Obecně se dá říci, že aktuální posuzování je přísnější a velmi individuální.
Je vůbec vhodná doba na žádost o hypotéku?
Vhodná doba na hypotéku je doba, která je vhodná pro klienta. Pokud najde dům nebo byt, který mu vyhovuje, těžko odloží řešení za půl roku, protože ho předběhne někdo jiný. Pokud se někomu blíží termín refinancování, rovněž vyčkávat nemůže, buď si porovná nové možnosti, nebo musí přijmout ne vždy výhodné podmínky nabízené jeho stávající bankou. Úrokové sazby jsou nyní u spodnější hranice, a to kolem dvou procent, což je sazba daleko lepší, než je dlouhodobý úrokový průměr. Pokud měl klient možnost pracovat během nouzového stavu a karantény z domu a udržel si příjmy, hypotéka by pro něj měla být i přes přísnější kontroly bank dostupná.
Snižování úrokových sazeb není pravděpodobné
Nyní je ještě brzy odhadovat, jak se situace vyvine, protože banky ještě neuzavřely příjem žádostí o odklad splátek, a ještě několik týdnů neuzavřou. Toto musí počítat mezi „ztrátu“, protože klient jim úroky navíc i samotné splátky často zaplatí až na úplném konci hypotéky nebo spolu s žádostí o refinancování k jiné bance. V následujících týdnech tedy není pravděpodobné snižování úrokových sazeb, zvlášť s ohledem na to, že nyní jsou zejména noví klienti pro banky rizikovější.
VERONIKA HEGROVÁ, obchodní ředitelka online sjednavače hypoték hyponamiru.cz
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv autorky


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama