e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda chce s novým nouzovým zákonem vyřadit Sněmovnu ze hry

18.05.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vláda chce s novým nouzovým zákonem vyřadit Sněmovnu ze hry

Recenze zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 v roce 2020. Hodnocení Ekonomického magazínu: 30 procent

„Otázkou není, zda pandemie přijde, ale kdy.“ V různých verzích tahle věta zaznívá pokaždé, když se mluví o příští epidemii smrtícího viru. Naposledy v dokusérii Globální pandemie na Netflixu, která ukazuje, jak je svět připraven na příští pandemii.

Autor: vláda
Datum předložení: 7. 5. 2020
Natočena byla těsně před současnou krizí a dnes už víme, že realita byla o poznání méně optimistická, než tvůrci seriálu předpokládali. Na druhou stranu nás může těšit, že pandemie koronaviru není tak hrozná, jak ji líčí film Nákaza inspirovaný epidemií SARS z roku 2003, kde máte asi tak pět minut mezi prvním zakašláním a smrtí.
Boj s onemocněním, které odborníci ze Světové zdravotnické organizace nazvali COVID 19, aby si jej náhodou někdo nespojoval s čínským Wu-chanem, ukázal, že na pandemii velkého rozsahu musí být připraveny reagovat nejen zdravotnické systémy, ale rovněž právní řád. Na jednu stranu potřebujete přijímat nezbytná omezení základních práv a svobod, to ale neznamená, že hodíte Ústavu do koše. Česká republika má pro tyto účely ústavní zákon o bezpečnosti, umožňující mimo jiné vyhlášení nouzového stavu. Navazující zákon o krizovém řízení pak říká, jaká práva lze za nouzového stavu omezit.
Zákon o krizovém řízení vznikl po povodních z toku 1997 a mimořádná opatření, která vládě umožňuje přijímat, jsou tím do značné míry poznamenána. Najdete zde možnost evakuovat lidi z míst ohrožených velkou vodou proti jejich vůli, zabavovat majetek, který je možné použít k záchranným a likvidačním pracím. Zákaz podnikatelské činnost je limitován podmínkou, že by ohrožovala nebo znemožňovala provádění krizových opatření. Tvůrci zákona si zjevně představovali něco jako zákaz provozování autobusové linky do ohrožených oblastí, nebo jiná, lokálně cílená opatření, nikoli však vypnutí celé ekonomiky.
I kvůli tomu se možná v zákoně ocitl velkorysý odškodňovací princip, podle kterého je stát povinen nahradit veškeré zásahy proti majetku a škody způsobené v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními. Toho se vláda nejspíš zalekla a pokusila se o úhybný manévr, když přešla na opatření vydávaná ministrem zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví, což první soud označil za nezákonné. Kamenem úrazu přitom nebyly samotné restrikce, naopak, z hlediska zvládnutí nastalé hrozby se soudu jevily jako efektivní. „Efektivita však není měřítkem zákonnosti a účel nesvětí prostředky.“
Podle zákona o ochraně zdraví postupovat nesmíme a podle krizového zákona postupovat nechceme, řekla si vláda a vymyslela zákon o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 v roce 2020. Velmi zvláštní je už tím, že má platit pouze do konce tohoto roku. Vláda jej chce evidentně použít k vyhlašování mimořádných opatření pro případ druhé vlny epidemie. Sněmovna předpis projedná v řádném procesu se zkrácenými lhůtami, nikoli tedy ve stavu legislativní nouze, což taky může znamenat, že to do konce roku ani nestihne. Vyloučit se ale nedá nic, tak se podívejme, co by nás čekalo.
Mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví se mají týkat výlučně Covidu 19. Kdyby náhodou vypukl mor, zákon použít nelze. Omezovat jimi bude možné veřejnou dopravu, zavírat obchody, továrny, holírny i solária, konání veřejných akcí, soukromých zabijaček, návštěvy důchodců a kriminálníků, přikazovat nošení roušky a mytí rukou. Jestli vám to něco připomíná, tak ano, kromě zákazu cestování, který stejně stál na vodě, je tam asi všechno, co už známe. V kombinaci se souběžně předkládaným obcházením zákona při zadávání veřejných zakázek, by vláda měla stejné možnosti jako v nouzovém stavu. Ale bez něj.
Předložení speciálního covidového zákona předkladatelé odůvodňují tím, že zákon o ochraně veřejného zdraví nenabízí v rámci tam vymezených mimořádných opatření dostatečnou škálu nástrojů pro zvládání této konkrétní epidemie. Jinými slovy, je jich tam málo, předpokládá se spíše jejich lokální využití a nikoli celoplošná aplikace a dopady. V tom mají nepochybně pravdu. Pak je ovšem otázka, proč se prostě nevrátit ke krizovému zákonu nebo se nepokusit o jeho novelu, která by více zohlednila celosvětovou pandemii bez ohledu na to, zda jejím původcem je virus nebo koronavirus?
Potřeba rychlé reakce nebo nedostatek obecných zkušeností s koronavirem, které by šlo promítnout do zákona, jak se tvrdí v předkládací zprávě, jistě není to nejdůležitější.  Jako sláma z bot ze zákona čouhá snaha vlády mít možnost zásadně omezovat lidská práva a svobody (a to třeba i odůvodněně), aniž by přitom musela sněmovnu žádat o prodlužování nouzového stavu, jak předpokládá krizový zákon. Opatření ministerstva bude sice podle návrhu následně schvalovat vláda, ale sněmovna vypadne ze hry, což je narušení dělby moci, které v pořádku není, i kdyby mělo trvat jen do konce roku.
– swp, red –
Foto: Pixabay


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

06.03.2021, Autor: swp, red

V ANO „rezonuje“ myšlenka prosazovat celou Českou republiku jako jeden obvod. „Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra“, říká k tomu premiér a nepochybně tím myslí sám sebe.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

09.02.2021, Autor: swp, red

V prosinci 2017 podala skupina senátorů návrh na zrušení části volebního zákona o volbách do Parlamentu ČR, v němž mimo jiné požadovala zrušení rozdělení České republiky do volebních obvodů spolu s uplatněním D´Hondtovy metody pro výpočet mandátů v takto vymezených volebních obvodech, a dále na zrušení načítacího kvora deset procent a více pro předvolební koalice.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama