e-news.cz - kurzy
Reklama

Bartoš kritizuje, že vláda nepomohla lidem pracujícím na dohody

05.06.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Bartoš kritizuje, že vláda nepomohla lidem pracujícím na dohody

Předseda Pirátů Ivan Bartoš považuje při úvahách o schodku letošního státního rozpočtu pět set miliard za absurdní, že vláda při takto obrovském deficitu nepomohla lidem pracujícím na dohody o provedení práce (DPP) a o pracovní činnosti (DPČ), kteří si platili pojištění.
Uvedl to na dotaz ČTK. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by takový deficit byl omluvitelný pouze tehdy, pokud by bylo zjevné, že se nastartovala ekonomika. Předseda SPD Tomio Okamura vyzval ke snižování výdajů.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve středu v České televizi připustila, že schodek státního rozpočtu se letos může přiblížit 500 miliardám korun. Nevyloučila to, že požádá Sněmovnu o další zvýšení deficitu. Naposledy Sněmovna souhlasila se zvýšením schodku na 300 miliard korun 22. dubna. Před pandemií koronaviru byl schodek rozpočtu letos naplánován na 40 miliard korun. Nejvyšší deficit měl doposud rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.
„Je nezbytné, aby směrování peněz, které jsou vynakládány v souvislosti se zvládnutím dopadů krize, bylo transparentní a pomoc a investice šly tam, kde jsou potřeba,“ napsal Bartoš. „Přijde mi však absurdní, pokud pracujeme s takovýmto obrovským schodkem, že vláda stále nepomohla téměř 200 tisícům lidí, kteří pracovali na DPP a DPČ a platili si pojištění a během pár dní přišli o tento zdroj příjmů a přivýdělku,“ doplnil.
Podle Bartoše příliš nepomohlo ani ministerstvo práce a sociálních věcí dávkou mimořádné okamžité pomoci. Podle dat ke středě 3. června úřady práce dostaly od začátku března zhruba 11 tisíc žádostí, schválily jich 5 870 za 21,72 milionu korun. Získala ji tak zhruba polovina žadatelů.
„Paní Schillerová ještě v březnu tvrdila, že deficit 40 miliard bude zachován, ač za sebou měla dva měsíce bez koronakrize s historickými propady. Deficit 500 miliard by byl omluvitelný jen tehdy, kdyby pomoc šla vidět a bylo zjevné, že se nastartovala ekonomika. To se ale neděje,“ uvedla Pekarová Adamová na twitteru.
„Stále čekáme také informaci, kdy ministrovo financí upraví rozpočet tak, že bude snižovat zbytečné výdaje. Je nutné řešit obě stránky rozpočtu, tzn. i škrty v nákupech zbraní ze zahraničí, v podpoře solárních baronů, politických neziskovek, inkluzi, v sociální podpoře lidí odmítající práci a chceme stop na růst nákladů na státní správu. Potom je možné schodek velmi ponížit,“ napsal ČTK Okamura.
Předsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi chybí jasný plán, jaké peníze půjdou na pomoc firmám, na investice či na nové obory. „Zatím ty peníze nejsou moc vidět, ani v pomoci živnostníkům a firmám ani v investicích,“ poznamenal na twitteru. „Paní ministryně Schillerová je spíše než šéfkou státní kasy účetní, která zcela pasivně eviduje příjmy a výdaje. Rozpočet se jako utržený vagón řítí do stále větších deficitů a ministryně financí se na to jen dívá,“ uvedl na twitteru místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama