Apogeo
Reklama

Podniky v rámci „pokroku“ přehodnocují infrastrukturu pro vzdálenou práci

02.06.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Podniky v rámci „pokroku“ přehodnocují infrastrukturu pro vzdálenou práci

Výhody práce s cloudem ve firemním prostředí jsou dobře známy. Bez této formy by dnes neexistovala řada služeb, na které se společnosti všech velikostí spoléhají. Není tedy překvapením, že osmdesát pět procent společností má za to, že rozvíjení cloudových řešení je v jejich infrastruktuře nezbytnou součástí pokroku.
V době krize spojené s pandemií viru Covid-19 umožňují technologie cloud computingu milionům společností po celém světě díky maximálnímu využití potenciálu práce v režimu home office pokračovat v činnosti.
Kromě cloudových řešení je v poslední době často diskutován nový koncept „edge computing“. V ekosystému informačních technologií hrají obě technologie důležité role a oba tyto technologické trendy se ve firemní infrastruktuře nevylučují, ale doplňují. Názor některých, že edge computing s využitím principu výpočtů na okraji sítě nakonec tradiční cloudové služby nahradí, není proto opodstatněný.
Výpočty realizované na okraji sítě nabízí v mnoha případech oproti tradiční centralizované cloudové infrastruktuře řadu výhod, a to zejména s ohledem na nárůst vzdálené práce. Benefity spočívají ve zkrácení latence, snížení provozního zatížení a zvýšení zabezpečení dat. Jak konkrétně se tyto výhody projevují?
Snížení provozního zatížení
Pokud porovnáme tradiční cloud a edge computing, hlavní rozdíl spočívá v tom, jak a kde probíhá zpracování dat. U cloudu jsou data posílaná do centrálního úložiště (obvykle datového centra) a zde dochází k jejich zpracovávání. Při využití edge computingu je množství výpočtů prováděno ihned po pořízení dat před jejich odesláním.
Dnešní svět je založen na práci s daty. Ta generuje a přenáší řada nových technologií jako například IoT, 5G, nositelná elektronika či zařízení pro asistovanou realitu (AR). Obrovské množství dat je generováno uživateli, kteří pracují na okraji sítě. V souvislosti s rozvojem vzdálené práce se stále více zařízení připojuje k podnikovým sítím z míst mimo kanceláře. Cloud sám o sobě nabízí velké výpočetní a úložné možnosti, ale extrémně velká zátěž sítě vyžaduje mnohdy upravenou infrastrukturu – to je chvíle, kdy přichází na řadu technologie výpočtů na okraji sítě.
Kompletní revize infrastruktury je pro podniky nákladná i časově náročná. Edge computing umožňuje společnostem problematiku zatížení cloudu a výpočetních systémů vyřešit a nevyžaduje přitom náhradu původního systému. Po zapojení této technologie zpracovávají zařízení na okraji sítě množství výpočtů lokálně, a tím se uvolňuje kapacita cloudu pro zajištění rychlého zpracování potřeb společnosti a rychlý chod podnikových aplikací.
Snížení latence
Základní vlastnost cloudových řešení spočívá v posílání dat do výpočtového centra, jejich zpracování a často přenosu zpět do původního zařízení, které pracuje na okraji sítě. To vše vyžaduje čas a přenos dat způsobuje zpoždění procesů. Přestože cloud nabízí vysoký výpočetní výkon, velké úložiště i možnosti náročné analýzy dat, v mnoha případech není tento postup efektivní. Někdy může latence způsobit vzdáleným pracovníkům komplikace. Během současné krize se například zaměstnanci spoléhají na videokonference a ty vyžadují konektivitu v reálném čase.
Latence související s přenosem dat v síti může mít negativní vliv i jiných, závažnějších případech vzdálené práce. Jako příklad lze uvést zaměstnance pracujícího ve skladu, který využívá chytré brýle AR a funkci „pick-by-vision“, která mu pomáhá vybírat, třídit, naskladňovat či jinak pracovat s jednotlivými skladovými položkami. Pokud bude skladník během procesů dostávat potřebné informace do zorného pole se zpožděním, může to vést ke snížení produktivity nebo dokonce k chybovosti. Edge computing řeší problém tím, že data zpracovává ihned u zdroje, na okraji sítě. Tím se eliminuje latence a snižuje se množství chyb.
Zabezpečení dat
Se zvyšujícím se množstvím zaměstnanců pracujících mimo kancelář roste potřeba vzdáleného přístupu k datům. To poskytuje kybernetickým zločincům větší možnosti při získávání firemních dat a jejich potencionálním zneužití. Edge computing filtruje a zpracovává data ihned, namísto toho, aby byla všechna posílána do centrálního datového centra. Díky tomu se snižuje množství přenesených citlivých dat mezi zařízeními a cloudem, a tím se zlepšuje zabezpečení.
Covid-19 změnil pracovní prostředí, podniky musely přehodnotit své strategie vzhledem ke vzdálené práci a cloudová řešení hrála velkou úlohu ve sdílení dat mezi organizacemi. Edge computing může v řadě případů pomoci snížit množství přenášených dat a zvýšit rychlost sítě i zabezpečení. Edge computing a cloud computing jsou technologie, které hrají ve firemní infrastruktuře důležité role. Se zvyšující se potřebou vzdálené práce se stávají novou normou a lze předpokládat, že se budou stále více vzájemně doplňovat.
NICK OFFIN, ředitel prodeje, marketingu a provozu společnosti Dynabook Northern Europe
 
 
 
 
 
 
 
Foto 1 a 2: archiv Dynabook Northern Europe


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama