e-news.cz - kurzy
Reklama

Stavebnictví se může udržet. Záležet bude na ochotě bank financovat projekty

04.06.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stavebnictví se může udržet. Záležet bude na ochotě bank financovat projekty

Zatímco předchozí velká krize z let 2008 a 2009 měla kořeny ve finančním sektoru a řada bank kvůli tomu trpěla nedostatkem likvidity, teď je situace opačná. Finanční domy volné peníze mají.
A tak bude další vývoj stavebnictví s příchodem koronavirové krize záležet především na ochotě bank poskytovat úvěry. Nemyslím si, že by v roce 2020 muselo dojít k prudkému propadu stavebnictví. Generální dodavatelé staveb mají většinou uzavřené kontrakty na delší dobu, a tak se dá předpokládat, že nejméně jeden až dva roky ještě mohou žít z dosavadního boomu výstavby.
Nejméně se stávající situace dotkne velkých infrastrukturních staveb financovaných z veřejných prostředků. Investice jsou totiž jedním z hlavních kanálů, kterými stát může ekonomiku podporovat. Stavební firmy sice mají kvůli zpřísněnému režimu na hranicích ztížené najímání zahraničních dělníků, snadněji je ale mohou nahrazovat lidmi, kteří přišli o práci například v průmyslu. V oblasti rezidenční výstavby je však situace složitější.
Už teď se setkáváme s nabídkami na odkup některých rozpracovaných developerských projektů. Řada firem v tomto segmentu také poptává vstup silného finančního partnera. Do projektů už většinou daly hodně peněz, nakoupily pozemky, přivedly inženýrské sítě a pokud by se jim nepodařilo pokračovat dál, skončily by s hlubokou ztrátou.
Lokalita bude hrát větší roli
Na trhu nemovitostí určených k bydlení skončilo období neomezeného všeobecného růstu, kdy i ceny starších bytů na sídlištích na okraji Prahy atakovaly hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční. Na trh se postupně dostane část bytů původně pořízených na investici či za účelem pronájmu prostřednictvím platforem typu Airbnb, což bude tlačit ceny dolů. Tyto platformy skončí, nebo se výrazně zmenší. Přestože časem dojde k uvolnění režimu na hranicích, koronavirus jen tak nezmizí. Když už lidé budou muset cestovat, upřednostní větší hotelové řetězce, kde budou mít jistotu ohledně čistoty a dezinfekce. Troufám si odhadovat, že s eurovíkendy založenými na levných letenkách a ubytování v soukromí je na řadu let konec.
Už nyní se navíc někteří developeři setkávají s tím, že klienti, kteří uhradili rezervační poplatky na připravované byty, požadují svoje peníze zpět. Většímu propadu cen na trhu rezidenčního bydlení nicméně v Česku zabrání přetrvávající zdlouhavé stavební řízení, jež bude nadále komplikovat novou výstavbu. Poptávku také podpoří dostupné hypotéky, u kterých se díky propadu úrokových sazeb ČNB budou držet úroky dál nízko. Vývoj cen rezidenčních nemovitostí tak bude opět více než v minulosti záležet na lokalitě.
V některých oblastech lze určitě čekat mírný pokles, atraktivní lokality si ale svoje ceny udrží, nebo v nich dokonce bude pokračovat cenový růst, byť mírnější tempem než dosud.
Domácí turistika posílí
V segmentu komerčních nemovitostí bude i po koronavirové krizi přetrvávat silná poptávka po skladových a prodejních plochách. Podívejme se například na situaci v hobbymarketech, kde se po jejich opětovném otevření začaly tvořit dlouhé fronty. Naopak na trh s kancelářemi přinese zkušenost posledních dvou měsíců trvalé změny. V řadě firem byl home office ještě před dvěma měsíci téměř sprosté slovo. Manažeři ale pak z donucení zjistili, že pokud mají lidé disciplínu, možnosti pracovat z domova si váží a jsou ještě efektivnější.
Kanceláře tak podle něj budou stále častěji považovány za luxus, spíše než standard. Stále více firem bude proto místo prostor s pevnými pracovními místy poptávat menší a flexibilnější projekty coworkingového typu.
V oblasti hotelnictví, na kterou se PREMIOT Group nejvíce zaměřuje, lze čekat posílení vnitrostátní turistiky a lázeňství na úkor přeshraničního cestování. Na delší dobu se naopak omezí velké konference, kongresy a podobné akce s velkou účastí, ze kterých hotely dosud také těžily. Hotelové řetězce si začnou více vážit místních turistů, přizpůsobí jim ceny a budou muset zapracovat na kvalitě služeb. Končí doba, kdy někteří hoteliéři ohrnovali nad tuzemskými turisty nos.
Karty mají v rukou banky
Ačkoli se stavebnictví po odeznění koronavirové krize do původního stavu jen tak nevrátí, není důvod očekávat jeho několikaletý propad, jako při minulé krizi. Banky jsou sice svázané regulací než kdy dřív, zároveň jsou ale zdravější. Není to krize bank. Ty jsou teď sice mimořádně opatrné, ale jak to tak bývá při každém ekonomickém propadu, objeví se i tentokrát příležitosti. Leckdo bude poptávat financování na nákup pozemků, developerských projektů nebo celých firem. Pokud úvěry přijdou, má stavebnictví potenciál udržet se, nebo dokonce dál růst.
ONDREJ SPODNIAK, developer a zakladatel investiční skupiny PREMIOT Group
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv Premiot Group


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama