e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda schválila miliardu pro podnikatele a kreativce v kultuře

23.06.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vláda schválila miliardu pro podnikatele a kreativce v kultuře

Vláda schválila program podpory podnikatelským subjektům v kultuře a kreativním průmyslu. Na dva typy pomoci půjde celkem miliarda korun. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) po jednání kabinetu zdůraznil, že vypsání podpory závisí na schválení rozpočtového schodku 500 miliard korun.
Sněmovna o něm začne jednat v úterý. Devět set milionů korun z peněz pro podnikatele v kultuře bude určeno na dotace a 100 milionů korun půjde na poukázky určené těm, kdo si najmou firmu působící v kreativním odvětví.
Program předložený společně ministry kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a průmyslu má pomoci těm kulturním subjektům, které v kultuře podnikají a dosavadní pomoc resortu kultury pro ně nebyla určena. Program zahrnuje zmíněné dva balíčky. „Větší balíček jsou dotace, které by se rozdělovaly festivalům, soukromým divadlům, klubům, typu podniků, které jsou dneska poměrně stále ohrožené,“ řekl Zaorálek.
Pokud tito podnikatelé prokážou náklady, mohou dostat proplaceno až 50 procent do výše pěti milionů korun. Při přípravě programu se počítalo až s proplacením 70 procent nákladů, Zaorálek ale před jednáním vlády uvedl, že konečná suma je výsledkem jednání s ministerstvem financí. Odráží podle něj také snahu o to, aby forma pomoci byla v určité rovnováze vůči tomu, jak se pomáhá ostatním segmentům ekonomiky. O dotaci budou moct žádat pořadatelé akcí, které se měly odehrát, ale neuskutečnily se, mezi 10. březnem a 31. srpnem.
Druhý balík jsou podle Zaorálka takzvané kreativní poukázky. Budou dva typy, jedny na 250 tisíc korun pro ty, kteří si najmou třeba designovou firmu či jinou kreativní společnost, jež má běžnému podnikání dodat přidanou hodnotu. Poukázka na 150 tisíc korun by pak měla být určena spíše pro kulturní služby.
Dotace poskytnutá ministerstvem průmyslu a obchodu má pokrýt 50 procent ceny realizované a uhrazené zakázky podle přihlášeného návrhu projektu. První typ kreativních voucherů bude zaměřen na produktový design, průmyslový design a řemesla – jeho hodnota bude maximálně 250 tisíc korun. Druhý má směřovat na ostatní kreativní odvětví – design nábytku, design služeb, film a video, fotografii, grafický design, hudbu a zvuk, informační a komunikační technologie, kulturní dědictví, marketingové strategie či on-line marketing. Hodnota tohoto voucheru bude maximálně 150 tisíc korun.
Zaorálek uvedl, že vouchery by se mohly využívat nejen v současné době jako pomoc těm, koho zasáhla pandemie koronaviru, ale i v dlouhodobějším horizontu. Jak dlouho bude dnes schválený program trvat, neuvedl, záleží mimo jiné na tom, jaký bude mít ohlas.
Vláda už v dubnu schválila první záchranný balíček pro kulturu ve výši 1,07 miliardy korun. Byl určen především pro příspěvkové organizace ministerstva kultury a subjekty, které od ministerstva dostávají dotace. Majitelé některých soukromých divadel ale poté ministra Zaorálka kritizovali za to, že nepůjde nic do sektoru, který nepobírá dotace.
Další miliarda korun by do kultury měla podle Zaorálka jít ještě letos formou investic. Na provoz příspěvkových organizací schází Zaorálkovi podle dnešního vyjádření do konce roku půl miliardy, další půl miliardu by chtěl směrovat k filmařům.
Podle opoziční TOP 09 se Zaorálek probudil s podporou podnikatelů v kultuře velmi pozdě. „Blíží se konec června a máme stále jenom záměr na podporu odvětví, což je jen malou náplastí pro divadla, muzea i galerie, která musela zničehonic zavřít a řada z nich patrně už ani neotevře. Navíc zatím nevíme, jak přesně bude program vypadat, proto bychom měli být obezřetní, aby se nakonec finanční injekce nedostala jen k hrstce vyvolených, podobně jako v případě půjček COVID,“ komentovala rozhodnutí vlády předsedkyně TOP 09 Markéta Pekadrová Adamová.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama