e-news.cz - kurzy
Reklama

Vzorem měst budoucnosti je futuristický Masdar City. Prosazují se zde i Češi

02.06.2020, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vzorem měst budoucnosti je futuristický Masdar City. Prosazují se zde i Češi

Masdar City je bezpochyby městem budoucnosti. Projekt, který začal vznikat jen pár kilometrů od Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech již v roce 2006, má dnes více než dva tisíce obyvatel a dále roste.
Jedná se o město plné ekologických řešení, technologických novinek a pracující výhradně s obnovitelnými zdroji. Dobrou zprávou je, že u vzniku jsou i české firmy.
Masdar City je stavěn na základě osvědčených postupů, s použitím udržitelných stavebních materiálů a energeticky účinných technologií. Díky tomu je celé město nadstandardně šetrné vzhledem ke spotřebě elektrické energie nebo vody a dalších zdrojů. Veškerá energie zde pochází výhradně z obnovitelných zdrojů. Celý projekt Masdar City podporuje výzkumné a vývojové iniciativy a inovativní pilotní projekty na podporu inteligentních technologií. Tyto technologie jsou zde také instalovány a zkoušeny v náročných podmínkách.
Město je postaveno na šetrném přístupu k životnímu prostředí i co se se týče dopravy. Zakládá si na tom, že klasické automobily zůstávají na okraji města, a v ulicích pak jezdí pouze bezemisní vozítka, zejména elektromobily. Klíčový je proto také propracovaný systém bezemisní veřejné dopravy. V jednom z pilotních programů se zde zkoumá také potenciál mobility založené na vodíkovém pohonu.
Architekti města se snaží za použití nejmodernějších technologií budovat právě zde v tomto nehostinném a vyprahlém prostředí příjemné místo k životu. Za celkovým návrhem Masdaru stojí tým britského architekta Sira Normana Fostera. Ten od počátku pracoval s dobrou znalostí tradičních stavebních prvků arabských měst. Domy jsou proto uspořádány tak, aby vrhaly stín co nejefektivněji na veřejné komunikace a sousední budovy. To je osvědčený recept na snížení teploty, a průměrná teplota tak v Masdar City je až o 20 °C nižší než v okolní krajině za hranicemi města. Nezbytná klimatizace, která je potřebná v budovách, pak chytře využívá chlad spodních vrstev země.
Jedna z konkrétních technologií, která je v Masdar City použita pro ekologické osvětlení vnitřních prostor jsou světlovody. Do města budoucnosti je dodává česká společnost Lightway. „Pomocí našich světlovodů se zde bude osvětlovat například prostor podzemní dráhy,“ řekl Jakub Brandalík, ředitel společnosti Lightway. „Světlovody sbírají denní světlo na střeše, fasádě, terase nebo třeba na chodníku či střeše. Následně světlo vedou vysoce reflexním tubusem přímo do interiéru, který potřebujete prosvětlit.“ Díky tomuto způsobu je přivedeno do prostoru světlo, ale ne teplo, které právě v těchto podmínkách musí zůstávat venku. „Vhodné využití zde má i náš patent Lightway Blue Performance, který zajišťuje že ve světlovodu i při obrovském rozdílu teplot nekondenzuje voda,“ vysvětluje Jakub Brandalík, Lightway.
Mezi další české firmy, které se na budování Masdaru podílejí patří například výrobce mobiliáře z Bílovic, který dodává do města budoucnosti odpadkové koše, popelníky či stojany na kola, zájem prý je i o chytré lavičky.
Foto: archiv Aspen PR
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama