Apogeo
Reklama

Na šedesát dva procent malých podniků zaznamenalo pokles tržeb

18.07.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Na šedesát dva procent malých podniků zaznamenalo pokles tržeb

Pandemie covid-19 vyvolala ekonomickou krizi, která obzvláště tvrdě dopadne na malé a střední podniky, od kaváren, přes knihkupectví po instalatéry.


Podle dat z průzkumu iniciovaného společností Facebook, OECD a Světovou bankou zaznamenalo šedesát dva procent českých malých podniků v porovnání s předcházejícím rokem výrazný pokles tržeb. Dotazování se zúčastnilo přes třicet tisíc podnikatelů působících na Facebooku z padesáti zemí světa, včetně ČR.
Průměrně více než čtvrtina malých podniků z celého světa musela mezi lednem a květnem zavřít svou provozovnu, v některých zemích jich bylo více než padesát procent. Třetina podniků byla nucena z důvodu koronavirové krize propouštět, v ČR to bylo dvacet tři procent firem.
Turismus a pohostinství podle průzkumu pociťují břímě zákazů a omezení spojených s pandemií, a tedy i úbytek zákazníků nejsilněji. Kolem poloviny podniků v těchto sektorech muselo své podnikání přerušit. Nejhůře situace dopadla na nejmenší podniky, jejichž vlastník je zároveň provozovatelem.
Koronavirová krize rovněž poukázala na rozdíl mezi podnikateli a podnikatelkami. Firmám vlastněným ženami v porovnání s těmi ve vlastnictví mužů hrozí více, a to o sedm procent, že budou uzavřeny. Jsou koncentrovány právě v sektorech, na něž dopadají vládní omezení nejsilněji.
Podnikání se kvůli koronavirové krizi přesouvá ještě více do on-line prostředí. Téměř polovina (čtyřicet sedm procent) dotázaných českých podniků uvedlo, že se v posledním měsíci nejméně čtvrtina jejich tržeb uskutečnila on-line.
Téměř tři čtvrtiny těch, kteří museli své obchody uzavřít, v průběhu dotazování očekávali, že hned po uvolnění omezení budou moci své podniky znovu otevřít. Optimismus si i během takto kritické situace zachovalo sedmdesát jedna procent českých podnikatelů.
Kvůli šíření koronaviru trval v ČR od 12. března do 17. května nouzový stav. Většina obchodů měla zavřeno, veřejnost měla zákaz vstupu do stravovacích zařízení, hotelů, penzionů, na sportoviště. Zastavil se cestovní ruch. Na podporu ekonomiky vláda připravila podpůrné programy, například půjčky se státní zárukou COVID, podporu pro lázeňský sektor, příspěvek na komerční nájem nebo podporu zaměstnanosti.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama