e-news.cz - kurzy
Reklama

Nejméně úspěšných žadatelů o hypotéku je z Prahy

28.07.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nejméně úspěšných žadatelů o hypotéku je z Prahy

Při schvalování žádosti o hypotéku hodnotí banky řadu parametrů. Zajímají se například o věk, rodinný stav, výši a stabilitu příjmů, dosavadní platební morálku, výši výdajů, vlastních úspor.


V neposlední řadě také o technický stav a cenu zastavované nemovitosti v dané lokalitě.
Jedním z klíčových parametrů je výše čistého příjmu žadatele a jeho celkové zadlužení. K získání hypotéky podle nových pravidel platných od října roku 2018 musí žadatel vydat na splátky všech svých dluhů nejvýše čtyřicet pět procent měsíčního čistého příjmu. Tento parametr je označován zkratkou DSTI. Současně je ale nutné splnit i druhou podmínku – výše dluhu žadatele nesmí překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu (parametr DTI). Několik bank již přijalo doporučení ČNB z 1. 4. 2020, kdy Česká národní banka doporučila uvolnit DSTI na padesát procent a DTI přestat zcela sledovat. Přibližně dvě třetiny českých bank parametry stále sledují dle původních pravidel.
OSVČ vs HPP
Mírnější jsou banky samozřejmě k žadatelům, kteří jsou zaměstnaní. Aktuálně např. UniCredit Bank uvolnila od poloviny července pravidla pro získání hypotéky pro ty, kteří jsou zaměstnaní a nepracují v některém z rizikových oborů, jako je cestovní ruch, pohostinství, letecká doprava apod. Equa bank například účtuje rizikovou přirážku +0,5 procenta k úrokové sazbě za příjmy z podnikání. Přísnější přístup k podnikatelům je dán i tím, že se prodloužila možnost podání daňového přiznání za rok 2019, tudíž banky stále vycházejí primárně z daňového přiznání za roky 2017 a 2018. Na základě této skutečnosti, kdy má banka rok a půl starý přehled o ziscích podnikatele, jsou k podnikatelům banky obezřetnější.
Prodavač v Praze získá hypotéku stěží
V současné době si například prodavač v pražských potravinách vydělá přibližně dvacet pět tisíc korun hrubého, což v případě bezdětné osoby odpovídá čisté mzdě 19 295 korun. Pokud by zaměstnanec na této pozici uvažoval o pořízení staršího bytu v panelovém domě o šedesáti metrech čtverečních, musí si při současných cenách v Praze zajistit alespoň 3,8 milionu korun. Pro výpočet přesné částky je vhodná hypoteční kalkulačka. Byt v Praze si lidé s čistým příjmem okolo devatenácti tisíc pořídí pouze tehdy, pokud mají naspořeno alespoň dva miliony korun. Úspory v takové výši ale nemá zdaleka každý. Podle našich statistik jsou z celé České republiky nejméně úspěšní žadatelé o hypotéku v Praze. Alespoň jednu z nutných podmínek pro získání hypotéky (DTI, DSTI) nesplní přibližně třetina žadatelů. Je to dáno tím, že byty a domy jsou v hlavním městě oproti zbytku republiky dražší a lidé potřebují vyšší hypotéky, na které jim nestačí příjmy. V uplynulých letech také rostly ceny nemovitostí vyšším tempem než výdělky.
Mimo hlavní město jsou nemovitosti dostupnější
O něco dostupnější bydlení mají například Brňané. Oproti Praze zaplatíte ve druhém největším městě v zemi za starší panelový byt o šedesáti metrech čtverečních přibližně o milion korun méně. Vzhledem k tomu, že Brno poskytuje dostatek pracovních příležitostí a solidní platy, byt na hypotéku není nesplnitelný sen. V Jihomoravském kraji nesplní alespoň jednu ze dvou zmíněných podmínek pro získání hypotéky přibližně čtvrtina žadatelů. Zdaleka nejúspěšnější jsou ale podle našich dat při schvalování hypoték lidé Ústeckého kraje, kde „neprojde“ pouze patnáct procent žadatelů. Vysoké procento úspěšnosti při schvalování hypoték mají také lidé z Pardubického kraje, kde osmdesát tři procent zájemců splní obě nutné podmínky.
VERONIKA HEGROVÁ, obchodní ředitelka hyponamiru.cz.
Foto 1: Hypo na míru s.r.o.

Foto 2: archiv Veroniky Hegrové
Zdroj: Hypo na míru s.r.o.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama