e-news.cz - kurzy
Reklama

Průzkum: Stavební firmy stále nejvíce trápí nedostatek pracovníků

27.07.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průzkum: Stavební firmy stále nejvíce trápí nedostatek pracovníků

Stavební firmy stále nejvíce trápí nedostatek pracovníků, především těch kvalifikovaných. A to bez ohledu na opatření proti šíření koronaviru. Uvedli to zástupci stavebních firem, které ČTK oslovila.
Letos pokles tržeb většinou neočekávají, pokud ano, maximálně do patnácti procent. Problémy jsou podle většiny z nich také složitá administrativa nebo nízká kvalita zadávací dokumentace pro veřejné soutěže.
„Problémy vnímáme zčásti stejné jako před koronavirem, a to zejména pokud jde o nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Stále totiž trvá nedostatek učňů a absolventů odborných středních i vysokých škol v oborech, které bychom v našem oboru potřebovali. V zakázkové oblasti se projevuje opatrnost na straně soukromých investorů, kteří odkládají své investice. Tento problém pociťuje především obor pozemního stavitelství,“ uvedla mluvčí Strabagu Edita Novotná.
V pozemním stavitelství, tedy výstavbě bytů, kanceláří nebo průmyslových hal a skladů, firma podle ní očekává meziroční pokles tržeb zhruba o pětinu. V dopravním stavitelství čeká podobné výsledky jako loni. „Je to dáno i tím, že jsme v době nouzového stavu žádné práce na stavbách nezastavili a velmi rychle se nám podařilo se vypořádat i s komplikacemi, které byly způsobeny jednak nutností zajistit potřebné hygienické a bezpečnostní podmínky zaměstnanců, tak i uzavřením hranic,“ doplnila Novotná.
Podle mluvčího Metrostavu Vojtěcha Kostihy patří mezi největší problémy firmy nedostatek soukromých a menších regionálních zakázek. „V tomto okamžiku předpokládáme pokles tržeb zhruba o deset až patnáct procent. Nikdo neví, co bude ve druhé polovině roku. Pokud by se opět uzavřely hranice, mohly by nastat problémy s nedostatkem zahraničních pracovníků na tuzemských stavbách a s výjezdem našich odborníků na projekty v cizině,“ uvedl dále Kostiha.
Eurovia, podle mluvčí Ivety Štočkové, letos očekává podobné výsledky jako loni. Důsledky opatření proti koronaviru se ve stavebnictví podle ní projeví na podzim a příští rok. „V současné době se nacházíme v plné stavební sezoně a máme dostatek práce v našem zásobníku zakázky. Obecně, a to bez ohledu na situaci kolem koronaviru, nám chybí lidé především strojníci. A stále nás trápí neúměrná administrativa spojená s výstavbou,“ sdělila Štočková.
Podle mluvčího Hochtiefu Michala Taliána firma očekává pokles tržeb maximálně o pět procent. Za největší problém považuje nekvalitní zadávací dokumentace pro veřejné soutěže a následný prostor pro námitky neúspěšných účastníků. Někdy dokonce i těch, kteří se soutěže nezúčastnili. „Často se soutěže kvůli chybám v zadávací dokumentaci ruší. To přináší firmám nejen ztrátu v podobě nákladů a času vynaložených při přípravě veřejné nabídky, ale i výpadky v zásobě práce z důvodu odsunutých či úplně zrušených tendrů,“ uvedl Talián.
Jednatel firmy Sixl Jan Sixl považuje za největší problém zpomalení nebo zastavení vydávání pracovních víz pro Ukrajince, kteří tvoří čtvrtinu zaměstnanců společnosti. „Tržby za první pololetí máme vyšší než loni, ale ještě teď dokončujeme pouze stavby nasmlouvané před koronavirem. Celkový obrat bude mírně vyšší než ten loňský. Druhá polovina roku bude horší, některé připravované stavby investorů z postižených oborů se odsouvají na příští rok nebo na neurčito,“ dodal Sixl.
Stavebnictví po vleklé krizi mezi roky 2008 až 2013 meziročně vzrostlo pětkrát z posledních šesti let. Loni stouplo o 2,7 procenta, předloni dokonce o 9,2 procenta, nejvíce od roku 2003. Letos za pět měsíců meziročně kleslo o 2,1 procenta, za květen se snížilo o 7,6 procenta. Analytici pro letošek očekávají pokles sektoru o tři až pět procent.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama