e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o daních z příjmů (paušální daň)

11.07.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely zákona o daních z příjmů (paušální daň)

„Zákon o dani z příjmu nestačí proškrtat! Musím ho napsat znovu a lépe“, tvrdil v lednu 2017 tehdejší ministr financí Andrej Babiš.

Autor: vláda
Datum předložení: 29. 6. 2020
Hodnocení EM: 80 procent
Šlo o reakci na slova člena Unie daňových poplatníků Davida Hubala, který v Otázkách Václava Moravce řekl, že současný zákon o dani z příjmu stačí vylepšit tím, že ho proškrtáme.  Nový zákon měl být podle Babiše napsán tak, aby ho politici znovu nemohli komplikovat, ale případně jen měnili daňové sazby, výše odpočtů a podobně. Zní to krásně: Jasná pravidla pro daňové výjimky, snížení administrativní zátěže podnikatelům, jednoduchost, přehlednost, stručnost…
Kdeže předpředloňské sněhy jsou. Nový zákon o daních z příjmů je údajně hotov, ale ministryni Schillerové se nelíbí, a proto zůstává v šuplíku. Namísto jeho předložení Ministerstvo financí pokračuje v novelizacích zákona, jehož celý název zabere už více než stránku textu. Z původních čtyřicet dva paragrafů se od roku 1992 rozrostl prostřednictvím doplňovaných písmen tak, že u některých paragrafů a odstavců už točí (a dotáčí) druhou abecedu. Stejně tomu bude i v případě novely, zavádějící paušální daň.  Její režim snadno najdete hned za paragrafem 38l jako paragraf 38la až 38lq.
Podívejme se však na samotnou paušální daň. Ve své podstatě se jedná o jedinou platbu živnostníka (OSVČ) státu, která v sobě vedle daně z příjmu zahrne také odvody sociálního a zdravotního pojištění. Koncept paušální daně navrhla už v roce 2016 Hospodářská komora. Připravil ho Ladislav Minčič, bývalý Kalouskův náměstek na financích, jako náhradu za zrušený projekt jednoho inkasního místo (JIM). Autorství ale není tak podstatné jako fakt, že na rozdíl od vlády Bohuslava Sobotky, která paušální daň odmítla, současná vláda se rozhodla ji zavést, za což si rozhodně zaslouží kladné body.
Špatně nastaveny nejsou ani zvolené parametry. Poplatníkem paušální daně se bude moci stát osoba samostatně výdělečně činná, pokud v předcházejícím zdaňovacím období neměla příjmy převyšující hranici osm set tisíc korun.  Ministryně Schillerová sice chtěla milion, ale sociální demokraté nemají milionáře rádi. Pokud se poplatník rozhodne vstoupit do paušálního režimu, oznámí to prostřednictvím správce daně a začne platit paušální měsíční zálohy, jejichž prostřednictvím platí tři plnění dohromady, a to každý měsíc, takže na konci zdaňovacího období nemusí nic doplácet ani mu nevznikají přeplatky.
Daň z příjmů v paušálním režimu činí sto korun měsíčně. Záloha na sociální pojištění je navrhována ve výši nejnižšího vyměřovacího základu pro osoby samostatně výdělečně činné vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost zvýšeného o patnáct procent. Vyměřovacím základem pro pojistné na veřejné zdravotní pojištění bude pouze minimální vyměřovací základ. Pokud se dodatečně nezjistí, že poplatník neměl na paušální daň nárok, například proto, že měl vyšší než povolený příjem, pak jeho platby už nejsou zálohami, ale stanou se odvedenou daní a pojistným. Daňové přiznání ani přehledy podávat nemusí.
Letos by paušální daň činila 5 378 korun a pro příští rok Ministerstvo financí odhaduje (dle vývoje průměrné mzdy) 5 740 korun měsíčně. Na těchto částkách je vidět, že paušální daň nebude výhodná pro každého. Většina OSVČ dnes platí daň nižší než sto korun měsíčně, ale to asi není chyba návrhu. U ostatních bude záležet na výši uplatňovaných paušálů, čerpání daňových bonusů a podobně.  Ministerstvo financí předpokládá, že se do režimu paušální dně zapojí cca sto čtyřicet tisíc poplatníků a stát na tom ještě vydělá, neboť budou platit vyšší sociální pojištění a možná se přihlásí i část těch, co tak trochu podvádí.
Paušální daň přirozeně nemá jen příznivce. Kromě komentátorů, kteří kompromis považují za sprosté slovo, a na všem něco najdou, jsou to hlavně odboráři. Zavedením paušální daně údajně vzroste nepoměr mezi daňovým zatíženímzaměstnanců a živnostníků: „Všem se snižují daně a zaměstnanec to platí“.  Aby je zchladil, předhodil jim premiér na oplátku úvahu o úplném zrušení sociálních odvodů pro zaměstnance. Oproti minimálním dopadům paušální daně by to znamenalo díru v rozpočtu ve výši osmdesát miliard. Alespoň konečně víme, na co potřebujeme v příštích letech deficity ve stovkách miliard.
I kdyby návrh snížil daně a papírování jen sto čtyřiceti tisícům živnostníkům, není to vůbec málo. Vadou na kráse zůstává hlavně fakt, že jde o další novelu přenovelizovaného zákona, který se líbí snad už jen daňovým poradcům. Složitý a pro laika nepochopitelný daňový zákon je totiž v jejich zájmu. Na druhou stranu nelze ani přikývnout myšlence, že nový zákon automaticky znamená stručnost a jednoduchost. Víme přece, jak to chodí. Ostatně, napsat zákon o daních tak, aby se v něm měnily jen sazby, není reálné. Politici mají různé názory nejen na výši sazeb, ale na celé daňové systémy. Paušální daň je toho důkazem.
– swp, red –
Foto: pixabay.com
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama