e-news.cz - kurzy
Reklama

Sněmovna zřejmě odmítne zachovat odpočty úroků z hypoték

07.07.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sněmovna zřejmě odmítne zachovat odpočty úroků z hypoték

Až bude Sněmovna schvalovat vládní návrh na zrušení daně z nabytí nemovitostí, zřejmě při tom odmítne zachovat možnost kupujících odečíst

si úroky z hypotéky od základu daně z příjmů. Vláda chce tuto možnost zrušit společně s daní.
Sněmovní rozpočtový výbor před závěrečným schvalováním vládního návrhu nepodpořil žádný z pozměňovacích návrhů, které se k předloze sešly. Tedy včetně těch, které chtěly odpočet úroků zachovat. Stojí to ve stanovisku rozpočtového výboru. Sněmovna by o zrušení daně měla hlasovat v tomto týdnu.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) označuje daň z nabytí za jednu velkou výjimku, protože se nevztahuje například na novostavby a firmy ji obejdou tím, že nemovitost koupí formou převodu obchodního podílu. Výjimkou je podle ní i související možnost odečítat si zaplacené úroky z úvěru na bydlení od základu daně z příjmů. Argumentuje tím, že lidem zůstane víc peněz hned při nákupu nemovitosti, zatímco jinak by jim zůstala úspora rozložená po celé období splácení hypotéky. Navíc to podle ní znevýhodňuje ty kupující, kteří třeba dostanou peníze od rodičů.
Zachovat možnost odpočtu hypoték chce například poslanec vládní ČSSD Václav Votava. Jeho návrh ale rozpočtový výbor nedoporučil přijmout. Stejně dopadl například občanský demokrat Vojtěch Munzar, který spolu s tím navrhoval omezit maximální možný odečet úroků z nynějších tři sta tisíc korun na dvě stě tisíc nebo sto padesát tisíc korun. S podporou výboru se nesetkal ani obdobný návrh poslance SPD a místopředsedy rozpočtového výboru Jana Hrnčíře. Výbor nedoporučil schválit ani návrh Tomáše Martínka (Piráti), který chce osvobodit od daně pouze občany ČR a zemí EU, zatímco firmy by jí podléhaly.
O všech pozměňovacích návrzích bez ohledu na doporučení výboru rozhodnou poslanci ve třetím čtení.
„Možnost odečítat zaplacené úroky však zůstane po určitou dobu i u nových hypoték, ale jen do konce roku 2021. Odečítat úroky už nebude možné u úvěrů poskytnutých od 1. ledna 2022. Pokud si někdo nemovitost pořídí v období od loňského prosince do prosince 2021, nebude platit daň z nabytí, ale současně mu zůstane možnost uplatňovat si odpočty úroků z úvěru na bydlení od základu daně,“ uvedlo ministerstvo financí.
Novela má mít zpětnou účinnost. To znamená, že lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března následně ministerstvem kvůli pandemii odloženou do konce srpna, již daň platit nebudou. Pokud ji někdo již zaplatil, budou mu peníze vráceny. Týká se to tak lidí, kteří dokončili svůj vklad na katastr v prosinci 2019 nebo později.
Sazba daně z nabytí jsou čtyři procenta a od roku 2016 ji platí kupující. Stát na této dani ročně vybere až třináct miliard korun. Daň z nabytí upravuje zákonné opatření Senátu z roku 2013. Předchozí návrhy zrušit toto opatření a s ním i tuto daň ve Sněmovně neuspěly, a to ani loni, kdy to navrhl Senát.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama