Apogeo
Reklama

Horší než nemotivovaný oznamovatel je oznamovatel přemotivovaný

28.08.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Horší než nemotivovaný oznamovatel je oznamovatel přemotivovaný

K uzákonění ochrany oznamovatelů korupce se vládní strany zavázaly v koaliční dohodě již v minulém volebním období. S prvním návrhem na ochranu těch, kteří oznámí trestný čin vlastního zaměstnavatele a spolupracují s příslušnými orgány, přišla už v roce 2012 Karolína Peake

Recenze zákona o ochraně oznamovatelů
Autor: Piráti
Datum předložení: 22. 7. 2020
Stanovisko vlády: nesouhlas
Hodnocení EM: 30%
. Inspiroval ji případ šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který si nahrával jednání s poradcem tehdejšího ministra životního prostředí a pak je místo policii předal novináři Kroupovi. Michálkovy nahrávky nic neprokázaly, o místo však přišel on i ministr Drobil. Štěstí, že máme Senát, kam voliči Michálka za jeho snahu posadili.
Na ochraně tzv. whistleblowerů se Sobotkova vláda víceméně shodovala, rozpor panoval ve způsobu ochrany i legislativního zpracování. Zatímco ministr Dienstbier, který to měl v gesci, navrhoval zajistit ochranu oznamovatelů novelou antidiskriminačního zákona, zákoníku práce a příslušnou úpravou občanského soudního řízení, tehdejší ministr financí Babiš naopak trval na přijetí samostatného zákona, který, Dienstbierovi natruc, předložil v roce 2016 jako vlastní poslaneckou iniciativu. Vzhledem k obsahu se lze domnívat, že spíše než o vážně míněný návrh, šlo o pokus zalíbit se protikorupčním iniciativám.
Smyslem ochrany oznamovatelů má být motivační prostředí k nahlášení protiprávního jednání zaměstnavatele. Ještě horší než nemotivovaný oznamovatel je ovšem oznamovatel přemotivovaný. Babišův návrh byl tento případ. Stačilo upozornit na porušení zákona a už tu byla státní garance za ztrátu nebo snížení příjmů a sto tisíc k tomu za nemajetkovou újmu. To není zájem na odhalování trestné činnosti, nýbrž návod, jak vydělávat bonzováním na zaměstnavatele. Pokud by takový zákon platil, což se naštěstí nestalo, musel by nutně následovat zákon na ochranu před falešnými oznamovateli.
Dříve než stačila vláda v tomto volebním období připravit vlastní návrh, vyrukovali se zákonem o ochraně oznamovatelů Piráti. Jejich návrh je lepší, než Babišova agitka, ale překonat tak nízkou laťku nebylo zas tak těžké. Ochránit má osoby, které oznámí informace nasvědčující, že došlo nebo může dojít k jednání, které je v zásadním rozporu s veřejným zájmem. Toto jednání návrh specifikuje jako naplnění skutkové podstaty trestného činu, ale nikoli přečinu se sazbou nižší než dva roky. Dále se jedná o přestupek s pokutou nejméně dva miliony a porušení rozpočtové kázně také nad dva miliony.
A teď si představte, že oznámíte čin, ke je sazba pouhý rok. Žádnou ochranu nedostanete, protože jste si špatně nastudovali trestní zákoník. Nejspíš ho neznají ani Piráti. Ochranu by totiž nepožíval oznamovatel jednání, jako jsou legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti, zvýhodnění věřitele, způsobení úpadku, poškození cizí věci, neoprávněné nakládání s odpady a mnohé další, mající základní sazbu nižší než dva roky. Podle Pirátů takové skutky nestojí za bonz.  Naproti tomu budou chráněni oznamovatelé závažnějších přestupků, což jsou z principu činy méně společensky škodlivé, než trestné činy.
Návrh zákona sice pamatuje na mlčenlivost soudce, státního zástupce, notáře, soudního exekutora, advokáta, mlčenlivost stanovenou při poskytování zdravotních služeb, nebo z důvodu ochrany utajovaných informací. To samé ale už neplatí pro bankovní tajemství nebo daňovou mlčenlivost. Zcela v souladu se svojí dlouhodobou politikou, všichni mají o všech všechno vědět, Piráti nabádají oznamovatele, aby současně s podáním obsah oznámení zveřejnili. Zjevně mají na mysli zveřejnění formou reportáže, ve které jsou podezřelí či neprávem obvinění předem odsouzeni k věčnému zatracení.
Podezření na protiprávní jednání se má podávat dvěma způsoby. Interní prostřednictvím zaměstnavatelem určené osoby nebo schránky, kam bude možné házet anonymy se zpáteční adresou. Oznamovatel má mít povinnost se nejprve obrátit na vnitřní oznamovací systém a teprve když neuspěje, jde na policii nebo za státním zástupcem. Pokud postup nedodrží, ochrana oznamovatele se na něj nevztahuje. Proč, to zřejmě neví ani sami předkladatelé. Vnitřní oznamovací systém, který už dnes platí nařízením vlády pro služební úřady, má být rozšířen pro celý veřejný sektor, v soukromé sféře zůstane dobrovolný.
A v čem ochrana spočívá? Ve specifikovaném období vás nemůžou vyhodit z práce, i kdyby vás mezitím soud poslal do chládku za vraždu. Obdobně vás nemůžou suspendovat nebo přeložit na horší práci. Za zmínku stojí i zákaz nepřevedení smlouvy na dobu určitou na dobu neurčitou, ač bylo oprávněně očekáváno. Těžko říct, jak se oprávněné očekávání pozná. Než přijímat pirátské legislativní kutilství, bude lepší vyčkat na vládní implementaci evropské směrnice, která má chránit oznamovatele porušení práva Unie. Jakkoli se nedá očekávat bůhví co, přece jen lze doufat, že půjde o předlohu, která nezpůsobí více škody než užitku.
Foto: pixabay.com
– swp, red –


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o rozpočtovém určení daní

03.11.2023, Autor: red

Že mají kraje málo peněz, ví snad každý. Ne že by to lidi zas tak zajímalo, ale stěžovat si na nedostatek financí je u nás národním sportem číslo jedna. Mezi krajskými politiky lze čas od času dokonce zaslechnout názor, že krajská samospráva nemá smysl, pokud kraje nedostávají k výkonu svých pravomocí dostatek peněz.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama