e-news.cz - kurzy
Reklama

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí podle odhadů zřejmě reálně klesla

31.08.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí podle odhadů zřejmě reálně klesla

Průměrná mzda po zohlednění inflace ve druhém čtvrtletí podle odhadu většiny analytiků, které oslovila ČTK, klesla kvůli dopadům šíření koronaviru i poměrně vysokému růstu spotřebitelských cen.


Naposledy reálně mzdy klesly na konci roku 2013. Nominálně pak průměrná mzda podle odhadů mírně stoupla nebo stagnovala. Někteří ekonomové ale počítají s reálným růstem průměrné mzdy. Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za druhém čtvrtletí ve čtvrtek 3. září.
V prvním čtvrtletí průměrná mzda v ČR meziročně vzrostla o pět procent na 34 077 korun. Po zohlednění inflace se reálně zvýšila nejméně od konce roku 2013, a to o 1,4 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.
„Dynamika průměrných mezd v druhém čtvrtletí patrně následkem opatření souvisejících s pandemií koronaviru propadne do záporných čísel. Velmi pravděpodobně půjde o první meziroční pokles od roku 2013. Je však nejisté, jak intenzivní bude,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Ten počítá s meziročním poklesem průměrné mzdy v nominálním i reálném vyjádření.
Analytik Raiffeisenbank Vít Hradil očekává, že si mzdy udrží jistou setrvačnost, jelikož se smluvní vztahy navázané před pandemií budou nadále propisovat do mzdových statistik. „Pozice zaměstnanců na českém trhu práce navíc ve druhém čtvrtletí ještě nijak dramaticky slabá nebyla. Předpokládáme tak, že jejich mzdy v souhrnu nadále rostly, ačkoli již citelně pomaleji, konkrétně o jedno procento meziročně. Po očištění o inflaci to tak bude znamenat meziroční pokles reálných mezd o 2,1 procenta,“ uvedl.
Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že odhadovat výsledek mezd za druhé čtvrtletí v podstatě příliš nejde, protože ekonomiku zasáhly odstávky a karanténa, takže velká část lidí dostávala místo mezd jen krácenou náhradu. „Předpokládám proto, že v lepším případě průměrná mzda meziročně nominálně stagnovala. Možná je to až příliš optimistický pohled, nicméně opírá se o fakt, že letos si na výplatě polepší jen zaměstnanci ve veřejném sektoru,“ uvedl.
Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že průměrnému zaměstnanci se během druhého čtvrtletí citelně snížil odpracovaný počet hodin, aniž by se mu adekvátně snížil úvazek. „Do úvahy o průměrné mzdě je třeba ještě zohlednit to, že se snížení odpracované doby zřejmě týkalo zejména hůře placených pozic. Celkově tedy odhaduji meziroční růst průměrné nominální mzdy o jedno procento, což znamená meziroční snížení reálné mzdy o dvě procenta,“ uvedl.
Rovněž analytik České spořitelny Jiří Polanský upozornil, že na výpočet průměrné mzdy bude působit statistický vliv, když v krizích jsou obvykle propouštěni pracovníci s podprůměrnou mzdou, což průměrné mzdy zbylých zaměstnanců zvyšuje.
Hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda se pak domnívá, že se mzdy ve druhém letošním čtvrtletí vyvíjely vzhledem k okolnostem vcelku příznivě. „Růst mezd dle našeho předpokladu ve druhém letošním čtvrtletní nominálně zvolnil, když průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla meziročně o 4,8 procenta. V reálném vyjádření to znamená její růst o 1,7 procenta, což představuje zrychlení růstové dynamiky reálné mzdy v porovnání s prvním letošním čtvrtletím. Zrychlení růstu reálné mzdy je ovšem především výsledkem zmírnění tempa inflace,“ uvedl.
Kovanda upozornil, že stát ve druhém čtvrtletí přispíval na mzdu zhruba 800.000 zaměstnancům soukromé sféry. „Tím vlastně uměle a na dluh navyšoval mzdovou úroveň oproti situaci, jež by nastala bez této pomoci,“ dodal.
Loni ve druhém čtvrtletí vzrostla průměrná mzda meziročně o 7,2 procenta na 34 105 korun. Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,3 procenta.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama