e-news.cz - kurzy
Reklama

Úbytek zahraničních turistů již dopadá na tuzemský cestovní ruch

10.08.2020, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Úbytek zahraničních turistů již dopadá na tuzemský cestovní ruch

Kapacity většiny turistických míst v Česku nejsou zdaleka naplněny, hlásí Asociace horských středisek.

Na většině místech totiž stále zásadně chybí zahraniční klientela. I přes slibný červenec střediska očekávají výrazné ztráty.
Horské oblasti, které jsou na cestovním ruchu často ekonomicky závislé, pociťují výpadek turistů v jarním a počátku letního období. Naplňuje se tak analytická studie z letošního května, ve které společnost Economic Impact predikovala až padesáti procentní propad příjmů českého turismu.
Přestože je červencová návštěvnost Čechů v některých tuzemských destinacích (zejména na horách a u vody) stejná, nebo i lehce převyšuje loňský rok, jedná se podle Asociace horských středisek spíše o výjimky. Ubytování mohou lidé stále sehnat i v nejvytíženějších oblastech, jako je například Špindlerův Mlýn nebo Lipno. „Z dosavadních čísel a predikcí vidíme, že zvýšený zájem domácích turistů o některé lokality nemůže v žádném případě nahradit celkové propady cestovního ruchu. Ten poznamenal především obrovský výpadek za březen až červen a pomalý rozjezd zájmu o turismus ze strany zahraničních návštěvníků. Aktuální situace v cestovním ruchu se tak bohužel vyvíjí zhruba, jak predikovala květnová studie. Turismu v Čechách hrozí až padesáti procentní propad příjmů,“ komentuje situaci Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek.
Výpadek zahraniční klientely negativně ovlivňuje především destinace, které jsou na turismu přímo ekonomicky závislé. Češi by museli mít šest až osm týdnů dovolené a svůj obvyklý rozpočet na dovolenou zvýšit o patnáct až dvacet pět tisíc na každou ekonomicky aktivní osobu. Jedině tak by mohl být podle studie Economic Impact nahrazen celkový výpadek. „Zahraniční turisté letos navštěvují nejčastěji české pohraničí, kam ale vyráží především na jednodenní výlety. Ubytovacích a dalších služeb tak nevyužívají ve stejné míře, jako v předchozích letech. Vedle toho se horské regiony obávají i výrazného propadu zájmu ze strany firemní klientely, která na podzim standardně střídala prázdninové návštěvníky,“ doplňuje Kateřina Neumannová, prezidentka AHS.
V květnové studii navrhovali analytici z Economic Impact několik plánů na zlepšení situace tuzemského turismu, některé z nich již byly realizovány. Například snížení sazby DPH na deset procent u většiny služeb v ČR, nebo program Antivirus na podporu zaměstnanosti. Asociace horských středisek vítá i minulý týden schválenou přímou podporu pro ubytovací zařízení. „Bohužel se ale nerealizovaly vládou slibované poukazy na cestování po ČR. Tyto vouchery se redukovaly pouze na jeden sektor, a to lázeňství,“ uzavírá Libor Knot z AHS.
Foto: pixabay.com
Zdroj: AMI Communications, spol. s r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama