e-news.cz - kurzy
Reklama

Účet dlouhodobých investic má být alternativou spoření na stáří

23.08.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Účet dlouhodobých investic má být alternativou spoření na stáří

Účet dlouhodobých investic by měl být novým produktem na finančním trhu, který bude alternativou ke státem daňově podporovaným finančním produktům spoření na stáří, jimiž jsou penzijní fondy a životní pojištění.


Obdobně jako tyto produkty má sloužit k vytváření úspor na stáří. Vznik účtu vychází z návrhu zákona, kterým ministerstvo financí mění některé zákony v souvislosti s rozvojem kapitálového trhu. V pondělí jej bude projednávat vláda.
„Jedním z podnětů pro zavedení účtu dlouhodobých investic byla zpráva Světové banky o kapitálovém trhu v ČR, podle které by klíčovým krokem k podněcování zájmu investorů o kapitálový trh bylo zavedení některé z forem ‚osobního spořicího účtu‘. Takovýto účet se široce využívá v rozvinutých trzích a pomáhá vytvářet větší zájem u investora o správu úspor na stáří,“ napsalo ministerstvo financí.
Novela rovněž počítá se zavedením nového typu účastnického fondu (tzv. alternativní účastnický fond), který má být alternativou k existujícím dynamickým fondům. U tohoto typu fondu ale má být poplatková politika nastavena tak volně, aby penzijním společnostem umožnila investovat například i do aktiv typu private equity fondů (fondů soukromého kapitálu), a potažmo nabídnout účastníkům v delší perspektivě možné vyšší zhodnocení, byť za cenu vyšší rizikovosti takové investice.
Návrh individuálního řešení na stáří, účet dlouhodobých investic, přináší novou možnost pro všechny domácnosti, které hledají způsob individuálního zajištění na stáří, řekla ČTK výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh Jana Brodani. Ať už podle ní jde o velmi konzervativní spořitele, kteří preferují spoření prostřednictvím bankovních účtů, až po investory, kteří se chtějí samostatně rozhodovat o svých investicích do akcií, dluhopisů a dalších aktiv.
Z rostoucího počtu drobných klientů, kteří využívají programy pravidelných investic do investičních fondů, je podle předsedy asociace Martina Řezáče zřejmé, že je poptávka také po dalších širších možnostech zajištění na stáří. Účet dlouhodobých investic jí vychází vstříc a díky podpoře státu formou daňového zvýhodnění může individuální zabezpečení na stáří v české populaci ještě výrazně podpořit a tím zvýšit životní úroveň budoucích penzistů, dodal.
„Obě novinky považuji za krok správným směrem, je pouze škoda, že přicházejí až nyní a dostanou se do praxe zřejmě až v roce 2022,“ uvedl šéf investiční platformy Portu Radim Krejčí. Zavedením účtu se podle něj odstraní znevýhodnění moderních nebo alternativních investičních produktů. Ty by mohly být pro účely investování na důchod už nyní výhodnější než penzijní fondy. Pokud bude celý systém nastaven správně, mohli by lidé investovat na stáří nejen přes penzijní fondy, ale přímo do akcií, dluhopisů, prostřednictvím on-line asset managementu nebo do mixu těchto nástrojů, podotkl.
Analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal též míní, že v zásadě jde o dobrý počin. Nicméně pro lepší posouzení je podle něj třeba vidět detaily fungování, jako danění těchto investic, daňové úlevy a jejich vracení, přestupy mezi provozovateli, regulace nákladů či možnost investovat také do zahraničí. Na pražské burze je čím dál méně příležitostí, takže existuje značné riziko, že nakonec rozhodující část peněz půjde do českých státních dluhopisů, poznamenal.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama