e-news.cz - kurzy
Reklama

Banky zásadně omezily podmínky pro podnikatelské úvěry. SME segment je v ohrožení, má problémy financovat rozjeté projekty

22.09.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Banky zásadně omezily podmínky pro podnikatelské úvěry. SME segment je v ohrožení, má problémy financovat rozjeté projekty

Získat podnikatelský úvěr je pro mnohé žadatele aktuálně prakticky nemožné. Ačkoliv by banky dříve profinancovaly na devadesát procent žádostí o financování, nyní jich schválí sotva třetinu.


Tak alespoň ukazují zkušenosti finanční skupiny SFG Holding, která pomáhá řadě subjektů zajistit bankovní financování na jejich realitní i jiné projekty. Důvodem je zásadní změna úvěrových podmínek: „Dříve stačilo na pokrytí úvěru dvacet pět procent financí z vlastních zdrojů, nyní je to kolem čtyřiceti procent. Stejně tak se zvýšily úroky – třeba u developerských projektů vyrostly z dřívějších 4,5 procenta v některých případech až na devět procent. Navíc žádosti z oblasti gastronomie a hotelnictví banky prakticky automaticky zamítají.“ Kvůli nim teď mají podnikatelé a malé a střední firmy (SME) problém financovat rozjeté projekty.
„Uvědomujeme si, že banky musejí být nanejvýše obezřetné. Nové nastavení úvěrových podmínek však razantně limituje firmy, které mohou na finanční pomoc dosáhnout. Pro většinu z nich přitom neschválení úvěru může mít likvidační důsledky,“ vysvětluje Eva Hingarová z finanční skupiny SFG Holding, zaměřené na financování a zajišťování investic do nemovitostí, developmentu, podnikání a startupů. Jen za první pololetí v Česku podle analýzy Bisnode zaniklo téměř 7 700 firem, z toho dvě třetiny v důsledku likvidace.
Zatímco ještě na začátku roku schválily banky přes devadesát procent financovatelných žádostí o úvěr, nyní je to maximálně třetina. Jde přitom o žádosti, které již prošly expertním posouzením SFG a za dřívějších okolností by byly bez větších problémů schváleny. A to i navzdory nově nastaveným úvěrovým podmínkám, které jsou pro žadatele méně výhodné.
Zájem o úvěr se nesetkává s nabídkou
„Získat úvěr bez jakéhokoliv zajištění, obvykle ideálně formou nemovitosti, je nyní prakticky nemožné. Současně banky vyžadují vyšší zajištění financí z vlastních zdrojů,“ doplňuje Eva Hingarová. Zatímco dříve podle její zkušenosti stačilo pokrytí čtvrtiny požadovaného úvěru, aktuální podmínky se pohybují kolem čtyřiceti procent. Znatelným růstem prošly i úrokové sazby u podnikatelských úvěrů. Třeba u developerských projektů se standardně pohybovaly kolem 4,5 procenta, nově se však v některých případech vyšplhaly až na devět procent. Podobná situace nastala i u spotřebitelských a hypotečních úvěrů, kde se podmínky minimálního příjmu pro poskytnutí zvýšily z dřívějších patnácti tisíc korun na téměř dvojnásobek.
Nízkou profinancovatelnost úvěrů ukazují i informace ČMZRB o programu COVID III. K 9. 8. 2020 přijaly banky žádosti o úvěry ve výši 20,4 miliardy korun z vyhrazených pěti set miliard. Schválena však byla pouze třetina žádostí v objemu 6,3 miliardy korun. Na jedné straně jsou tedy podnikatelé a malé firmy, kteří podporu nepotřebují, protože nečekali na pomalou pomoc a krizi přežili z vlastních zdrojů a proaktivity. Vedle toho se však nachází ti méně šťastní, kteří jsou již bez rezerv a neúspěšná žádost o úvěr pro ně prakticky znamená likvidaci. Jsou to právě oni, kterým měla státní injekce pomoci.
Balancování na hraně pomoci
Jak již informovala některá média, jedním z rozhodujících kritérií bank pro neposkytnutí úvěru je odložení plateb v rámci vládního moratoria. Ministerstvo financí přitom již v dubnu slíbilo, že tato skutečnost nebude mít na posuzování budoucích úvěrů vliv. Ze zkušenosti SFG však vyplývá, že banky považují žadatele o odklad za rizikové obdobně, jako by byli evidováni v registru dlužníků. Podobná situace nastala i v případě podpor COVID Praha a COVID II. Ta první byla určena výhradně podnikatelům s činností na území hlavního města, ta druhá všem ostatním. „Pražské firmy však měly kvůli nastaveným pravidlům problém na státní peníze dosáhnout, a banky se současně zdráhaly půjčit vlastní peníze s argumentem, že žadatelé mají využít COVID podpory od státu,“ dodává Hingarová.
S velkými komplikacemi se stále potýkají hotely a ubytovny, jejichž žádosti banky zamítají téměř automaticky. A to i navzdory aktuálně plnému vytížení turistických destinací a zvýšení cen. Obdobně jsou na tom i provozovny gastronomie, které alespoň mohly krizi přežít díky online prodeji a dovážkám jídla. Stejně tak podle SFG na situaci doplácí developerské projekty, které se nerealizují v největších městech republiky, přestože mají smysl a velký potenciál: „Obezřetnost bank v poskytování úvěrů je pochopitelná, neměla by však jít na úkor české ekonomiky a slibů vlády.“
Foto: pixabay.com
Zdroj: HustáKomunikejšn s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama