e-news.cz - kurzy
Reklama

Ceny veřejných stavebních zakázek klesly o 11,6 procentního bodu

18.09.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ceny veřejných stavebních zakázek klesly o 11,6 procentního bodu

Ceny v soutěžích u veřejných stavebních zakázek v Česku na konci srpna dosáhly v průměru 92,2 procenta úrovně projektových cen. Meziročně klesly o 11,6 procentního bodu. Vyplývá to z údajů společnosti IS, které má ČTK k dispozici.


Podle analytiků za poklesem stojí strach firem o udržení práce pro své zaměstnance. Výraznější pokles cen jako v krizi po roce 2008 ovšem neočekávají.
„Stavební firmy se zřejmě připravují na zakázkově slabší období. Pokles cen vidím jako nepřímý důsledek koronakrize, která již začíná brzdit investiční aktivitu v české ekonomice. Do stavebnictví se na začátku krize vkládaly naděje, že by mohlo aspoň dočasně tlumit ekonomický šok, který plně dolehl na průmysl. To se příliš nepotvrdilo,“ sdělil ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.
Stavebnictví v Česku podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) za sedm měsíců letošního roku meziročně kleslo o 5,7 procenta. Pozemní stavitelství, tedy výstavba domů, bytů a kanceláří, se snížilo o 8,3 procenta. Inženýrské stavitelství, tvořené hlavně výstavbou dopravní infrastruktury, stouplo o 2,3 procenta.
„Stavební firmy měly před pandemií koronaviru velké problémy s nabíráním zaměstnanců. V průběhu pandemie navíc přišly o mnohé zahraniční zaměstnance, kteří se vrátili do zemí svého původu. Nyní mnohé stavební firmy stojí před rozhodnutím, zda začnou propouštět, nebo získají nějaké zakázky a své zaměstnance si udrží,“ doplnil analytik BH Securities Štěpán Křeček. Většina firem chce podle něj těžké období přestát, což se na trhu projevuje poklesem soutěžních cen u stavebních zakázek.
Jak dále uvedl, menší množství zakázek a tím pádem větší konkurence mezi stavebními firmami je dobrou zprávou pro zadavatele, ale špatnou zprávou pro zhotovitele. „Firmy se snaží překonat nejisté období, a proto nabírají co nejvíce zakázek. V konečném důsledku tím získají jistotu pro budoucí období výměnou za nižší marže,“ podotkl Křeček.
V krizových letech po roce 2008, kdy byl na trhu nedostatek zakázek, firmy často nabízely dumpingové ceny. Cena bývá nejdůležitějším a často i jediným kritériem, podle které se veřejný investor při výběru rozhoduje. Výjimkou nebylo ani to, že firma uspěla s šedesáti procenty projektové ceny. Podle odborníků takovou zakázku musela buď ošidit nebo jí vznikly dodatečné náklady.
Podle analytika Trinity Bank Lukáše Kovandy by se taková situace neměla opakovat. „Zatím se nezdá, že by tato krize měla být hlubší a vleklejší než ta před deseti lety. Nelze tedy očekávat, že firmy budou muset jít takto nízko. Záleží ovšem také na intenzitě investiční činnosti vlády v oblasti zejména inženýrského stavitelství a na tom, jak závažný nakonec bude průběh druhé, případně třetí vlny pandemie koronaviru,“ dodal.
Jak dále uvedl, vláda sice deklaruje, že se chce krize proinvestovat, její dosavadní letošní aktivita v tomto směru ale nemá odpovídající parametry.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama