e-news.cz - kurzy
Reklama

Dvacet pět let od vzniku eBay: Marketplace ve stínu své minulé slávy

18.09.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dvacet pět let od vzniku eBay: Marketplace ve stínu své minulé slávy

V těchto dnech eBay slaví dvacáté páté narozeniny. Začal v roce 1995 jako čistě aukční portál. Ve své době byl fenoménem a průkopníkem internetového obchodování. Na poli globální e-commerce neměl tehdy v podstatě konkurenci.


Situace se začala měnit až s vývojem technologií a se vstupem velkých hráčů na globální trhy. Doslova tragédií byl pro něj rok 2000, kdy Amazon vstoupil na trh a otevřel svou platformu prodeji třetích stran. eBay postupně na tento vývoj reagoval zapojením profesionálních prodejců. To ovšem jeho úpadek nepomohlo zastavit. V posledních letech již eBay stagnuje a zůstává ve stínu portálů jako Amazon či Alibaba, přes které se dnes prodá mnohonásobně více zboží.
Dnešní platformy pro online nakupování totiž fungují hlavně díky takzvaným marketplaces. Jsou to jakési multiplikátory nabídek prodejců, přičemž garanci za kvalitu a bezpečnost služeb drží provozovatel platformy. Oproti jiným platformám se musí každá položka na eBay listovat zvlášť, což je nepohodlné pro prodejce a nepřehledné pro nakupující. I to je jeden z důvodů, proč eBay prohrává souboj o globální e-commerce.
Největší překážkou růstu eBaye se ale paradoxně staly technologie. Tady měl eBay přitom obrovskou výhodu. Právě kvůli garanci bezpečného prodeje a dostupnosti služby v globálním měřítku, vyvinul službu PayPal, kterou ale postupně vyčlenil a přidává další způsoby platby.
Jaká je situace dnes?
Na eBay se prodá osmdesát procent nového zboží. Není již tedy vyloženě sběratelskou platformou a online bazarem. V mnohém se ale eBay nemění. Od doby svého založení si zachovává konstantní provizi jedenáct procent z objednávek, ovšem v posledních letech stagnují i jeho prodeje. V posledním kvartálu roku 2019 dokonce zaznamenal i tří procentní propad oproti předchozímu kvartálu. Koronakrize mu paradoxně pomohla v Q2 roku 2020, po čtyřech kvartálech poklesů, předvedl meziroční růst třicet procent. Lockdown světových ekonomik obecně e-commerce zásadně pomohl, některé velké hráče posunul o několik let dopředu. Naopak eBay zopakoval kvartál, jaký neměl za posledních patnáct let.
eBay často překvapí i kuriozitami. Co vše se přes eBay prodalo? Loď, duch, tchýně, babička, sendvič s podobiznou Panny Marie… iPhony s nainstalovanou hrou Fortnite, v době kdy Apple vyřadil aplikaci z app store se na eBay prodávaly i několik tisíc EUR za kus. To je jen pár příkladů.
Budoucnost eBay?
eBay je lidmi vnímána především jako aukční platforma, která je stále silná v úzkých segmentech jako poštovní známky nebo auto díly. Nedívejme se ale na eBay jako na trpaslíka. Stále se zde prodá více než dvacet krát více zboží než v ČR! Je tedy bez diskuse, že se eBay nehodlá vzdát. Průbězně se snaží dotáhnout, po vzoru Amazonu, služby jako externí sklady, garance pro zákazníky či prodej zboží bez ohledu na fyzickou hranici. Bohužel je vše ale realizováno jen tak nějak napůl. Problém není ani tak v tom, co eBay zkouší. Ale spíše v tom, jak rychle a důsledně aplikuje inovace.
Paradoxně koronakrize ukázala, že to jde. Jen za druhý kvartál 2020 na eBay nakoupilo 182 milionů lidí. Je to pro ně poslední šance, jak znovu naskočit do rychle jedoucího vlaku globální e- commerce?
eBay v číslech
1995 – vznik platformy pro elektronické aukce
1999 – zlatý rok eBay – vstup na burzu, služby využívá půl milionu registrovaných uživatelů, ze zakladatele se stává dolarový miliardář
2014 – rok vyčlenění PayPal ze struktury eBay
10 % – provize z prodeje po celou dobu fungování služby
9833 GBP – hodnota zboží, která se přes eBay prodala v roce 2019 ve Velké Británií
ADAM KURZOK,
přední český odborník na elektronickou komerci a zakladatel softwarového doplňku pro e-commerce, EXPANDO. Od roku 2016 pomáhá českým e-shopům s expanzí do zahraničí skrze globální marketplace prodejců jakými jsou Amazon, Alza nebo Mall. Díky EXPANDO utrží české e-shopy za jeden rok více než miliardu korun ze zemí jako je Německo, Francie nebo Rumunsko.
Tvorbě e-shopů a jejich prodejních strategií se věnuje od roku 2004, kdy začal stavět e-shopy. Jedním z prvních klientů byla společnost Metalshop, která dnes prodává do dvanácti zemí světa. Stál také za projektem Lunchtime, který založili společně s Igorem Třeslínem (dnes Storyous) a který prodali indickému Zomato, resp. DámeJídlo.
Adam je od roku 2018 zastupitelem statutárního města Třinec, kde se zasazuje o rozvoj podnikání a digitalizaci.
Foto 1: pixabay.com
Foto 2 + Zdroj: ShrtCut Studio s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Káranský vodovodník ovládne okolí Káranské Úpravny. Přijďte si zasportovat a pobavit se! 

17.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace připravily pro fanoušky vodárenství, cyklistiky a pěší turistiky sportovně charitativní akci pod názvem Káranský vodovodník. Akce proběhne v sobotu 18. května 2024 v Káraném od 10 do 17 hodin. Její součástí je cyklojízda, výlet pro pěší, prohlídka Úpravny vody Káraný a doprovodný program zaměřený na vodárenskou osvětu.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ministr Síkela slavnostně uvedl Jana Michala do funkce generálního ředitele agentury CzechInvest

10.04.2024, Autor: red

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dnes v prostorách agentury CzechInvest slavnostně uvedl do funkce nového generálního ředitele Jana Michala. Během tiskového brífinku zmínil nejen klíčovou úlohu agentury v podpoře investic, podnikání a inovací posilujících českou ekonomiku, ale i potřebu zachytit aktuální trendy světové ekonomiky a využít je ve prospěch budoucí konkurenceschopnosti Česka.

Praha umístí na vodárenské objekty fotovoltaické elektrárny  

10.04.2024, Autor: red

Na patnácti vodárenských objektech po celém území hlavního města a v Káraném se letos objeví fotovoltaické elektrárny. Jako první byly panely instalovány v areálu vodojemu Rokle v Modřanech. Pražské vodovody a kanalizace zajistí umístění fotovoltaliky na šesti objektech. Kromě Modřan také na vodojemech a čerpacích stanicích ve Velké Chuchli, Vyhlídkách, Malvazinkách, Vidouli a Úpravně vody Káraný. Celkový objem investic dosáhne 10,5 miliónu korun.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tisková zpráva k zahájení osvětové akce ČESKO BĚŽÍ MODŘE

13.03.2024, Autor: red

(Za sklem o. s., Praha, 12.3.2024) Česko Běží Modře představuje nové pojetí osvětové akce u příležitosti Světového dne zvýšení povědomí o autismu v České republice. Akce je pořádána formou zážitkového charitativního běhu, který společnost EVENT media s.r.o. (organizátor akce) koncipovala v modré barvě, symbolizující komunikaci, jednu ze zásadních bariér vzájemného porozumění lidí na spektru autismu s okolím.

PVK nabídnou prohlídku laboratoří s rozborem vody zdarma

04.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace připravily na sobotu 23. března den otevřených dveří ve svých akreditovaných laboratořích. Ty se nacházejí v Dykově ulici 3 na Vinohradech, vstup je přes Zákaznické centrum PVK.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Na skvěle ošetřené pivo už i do malých měst a „nepivních“ podniků. Hvězdu sládků získalo v Česku přes 800 provozoven

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Již 836 tuzemských hospod a restaurací se pyšní oceněním Hvězda sládků za perfektní péči o čepované pivo. Od roku 2019, kdy Plzeňský Prazdroj cenu uděluje, stoupl počet „hvězdných“ hospod 2,5krát. Mezi stálicemi je téměř 200 restaurací, které drží Hvězdu sládků nepřetržitě od samého počátku.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama