e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypoteční trh posiluje koronaviru navzdory. Jen málo chybí k překonání celoročního rekordu

21.09.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Hypoteční trh posiluje koronaviru navzdory. Jen málo chybí k překonání celoročního rekordu

Koronavirová krize drtí jedno odvětví ekonomiky za druhým. Výrazně se propadá například průmyslová výroba či stavební produkce. Navíc se očekává masivní propouštění a krachy spousty firem.


V této nepříznivé situaci přesto existuje jedna oblast, která jde výrazně proti tomuto trendu – hypoteční trh. Zájem o hypotéky je totiž v posledních měsících enormní. Banky v srpnu poskytly hypotéky v celkové výši 19,173 miliardy korun, což z letošního srpna činí nejsilnější osmý měsíc v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex.
Nového historického maxima dosáhla průměrná výše hypotéky – v srpnu se dostala až na 2 791 673 korun. Oproti červenci tak vzrostla o 46 396 korun. Zcela jistě to souvisí s růstem cen nemovitostí, které si lidé na hypotéku pořizují. Pátým měsícem v řadě pokračuje také pokles průměrné hypoteční sazby, která se nyní dostala na 2,11 procenta. To je o čtyři bazické body méně než v červenci.
Letošní koronavirem spoutaný rok tak může být paradoxně pro hypoteční trh historicky tím nejúspěšnějším. Velkou roli v tom mají samotné banky, které se přetahují o každého potenciálního klienta. Některé z velkých bank i v srpnu proto snižovaly sazby hypoték, aby získaly co nejvíce zájemců, nejlépe od konkurence formou refinancování stávajícího hypotečního úvěru. Kvůli nejistým vyhlídkám celé ekonomiky totiž banky výrazně zpřísnily posuzování nových zájemců o hypotéky bez předchozí úvěrové historie. Mnohem bezpečnější pro ně je (nejen) v současné době klient, který má za sebou mnoholeté bezproblémové splácení. Právě o takového dlužníka je největší boj.
Současná nejistá doba však může jakýkoliv pozitivní vývoj velmi rychle utnout. Stačí se podívat na výrazné nárůsty odhalených případů koronaviru a stále se zpřísňující protikoronavirová opatření. Nelze proto vyloučit, že časem dojde i k nějaké formě nuceného ekonomického útlumu, což by ještě více zhoršilo finanční situaci statisíců rodin.
EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.
Foto 1: pixabay.com
Foto 2: archiv Evžena Korce
Zdroj: EKOSPOL a. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama