e-news.cz - kurzy
Reklama

Koronavirus podle Prymuly zpomalil, přesto chystá další omezení

28.09.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Koronavirus podle Prymuly zpomalil, přesto chystá další omezení

Nárůst počtu případů koronaviru v tomto týdnu sice podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) zpomalil, přesto plánuje příští týden vydat další opatření omezující shromažďování.


Dotknou se hlavně volnočasových aktivit, nikoliv ekonomiky, řekl. Na semaforu hodnotícím regiony podle rizika nákazy je už většina okresů ve druhém oranžovém stupni, červená zůstala Praha, kde se podle ministra navíc zpozdilo hledání kontaktů nakažených. Vláda schválila nová pravidla kurzarbeitu, od listopadu by měla nahradit koronavirový program Antivirus.
Čtvrtečních 2911 nově potvrzených případů koronaviru je druhý nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Nemoc covid-19 má nyní v Česku víc než 31 000 lidí, vyléčených je zhruba o tři tisíce méně. Většina aktuálně nakažených má mírný nebo bezpříznakový průběh nemoci, na nová maxima ale rostou počty hospitalizovaných i zemřelých. V nemocnicích se léčí 670 pacientů, 131 z nich je ve vážném stavu. Úmrtí s koronavirem za poslední týden přibylo o víc než desetinu na 578.
Nárůst množství nových případů covidu-19 byl minulý týden exponenciální, uvedl Prymula, v nynějším týdnu považuje za maximum čtvrteční počet. Než budou údaje přijatelné potrvá podle ministra ještě dva měsíce. „Světlem na konci tunelu“, kdy období nárůstu a poklesu skončí, je polovina příštího roku, doplnil. Reprodukční číslo, tedy průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zhruba 1,4.
Kapacita testů by se měla podle Prymuly zvýšit na třicet tisíc denně, současná je asi 23 000. K nemocnicím se nyní v testování přidává akademický sektor. Růst by měl i počet odběrů. „Veškeré procesy jsou nastaveny tak, aby se výsledek vyšetření dostal k pacientovi maximálně do 48 hodin od odběru,“ řekl ministr.
Šíření nákazy ukazuje rostoucí počet oranžových okresů na mapě zaznamenávající riziko koronaviru. Zelených v prvním stupni nebezpečí zůstalo už jen osmnáct okresů, Praha je nadále v červeném třetím stupni. U řady případů covidu-19 se v hlavním městě nedaří zjistit zdroj onemocnění, roste navíc podíl pacientů v rizikové skupině od 65 let věku, řekl ministr. Pomoci s trasováním by v Praze podle něj měly stovky nových pracovníků pro telefonní centra.
Hygienici v Praze i řadě dalších krajů zaznamenali rekordní týdenní nárůsty počtu nakažených. Celorepublikově se mezi nemocnými zvyšuje také podíl dětí a mladých do devatenácti let. Z osmi procent v minulém týdnu vzrostl na jedenáct procent. Prymula kvůli pokračujícímu školnímu roku čeká další nárůst.
Ministr také označil za nesmysl informace o škodlivosti nošení roušek kvůli vydechovanému vzduchu. Do roušky se nevejde celý objem výdechu a navíc je částečně propustná, řekl. Volební komise nicméně nebudou lidem bez roušky bránit v odevzdání hlasu v říjnových volbách, takové voliče ale podle ministerstva vnitra čeká pokuta za přestupek.
K rouškám poslaným státem seniorům Česká pošta zveřejní postup, jak prověřit, jestli nebyly při doručování poškozeny. Pokud se tak nestalo, je podle Prymuly možné roušky bez problému využívat. Pro zdravotně postižené už ale roušky a respirátory nebudou distribuovány v papírových obálkách.
Zatímco roušky ve vnitřních prostorách Češi podle průzkumů většinově schvalují, očkovat se proti nemoci covid-19, až bude vakcína k dispozici, většina lidí v Česku nechce. V zářijovém průzkumu agentury STEM/MARK se takto vyjádřilo 58 procent dotázaných, nejčastěji to zdůvodňovali nedůvěrou k jakémukoli očkování.
Epidemicky rizikové bude od dnešního večera pro německé úřady celé Česko, dosud tak nehodnotily Ústecký a Moravskoslezský kraj. I lidé z těchto dvou krajů tak budou potřebovat pro cesty do Německa negativní test na koronavirus, nebo budou muset do karantény s následným testem v Německu. V Tunisku naproti tomu čeští turisté s cestovními kancelářemi nadále nebudou test potřebovat, i když to africká země původně od pondělí chtěla zavést.
Vláda se dnes po několika předchozích neúspěšných pokusech dohodla na kurzarbeitu, který má od listopadu navázat na dočasný program Antivirus s příspěvky na mzdy pro firmy, na něž dopadla koronavirová krize. Kabinet schválil novelu o zaměstnanosti, která zkrácenou práci s částí mzdy od státu za neodpracovaný čas upravuje. Spokojeni s výslednou vládní verzí ale nejsou odboráři ani zaměstnavatelé. Doufají v to, že se zákon upraví ve Sněmovně.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama