Apogeo
Reklama

Krize přinesla vyšší spokojenost českých zaměstnanců

15.09.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Krize přinesla vyšší spokojenost českých zaměstnanců

Tři čtvrtiny zaměstnanců jsou ve svém zaměstnání spokojeny. Vysoká míra spokojenosti souvisí i s rostoucí nejistotou na trhu práce.


Lidem proto letos méně vadí, že nemohou kariérně růst, méně si také stěžují na výši mzdy a již tolik nepociťují potřebu změny. Vyplývá to z průzkumu kandidátských preferencí, který v létě zrealizovala personální agentura Grafton Recruitment.
„Se svou prací je spokojeno o tři procentní body více lidí než v loňském roce, kdy se celá řada zaměstnanců dočkala zvýšení mzdy. Letos jejich mzda stagnuje či dokonce mírně klesá, pozitivní emoce směrem k zaměstnavateli i práci však rostou, a to zejména z důvodu nejistoty a nestability pracovního trhu,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment. Lepší pocit z práce mají dle ní ženy, lidé do třiceti pěti let, vysokoškoláci a IT specialisté. „Alarmujícím zjištěním průzkumu ovšem je, že celá čtvrtina lidí má svoji práci naopak spojenou s nepříjemnými emocemi, velmi často zmiňují nudu a dokonce i vztek,“ dodává Jitka Součková.
Nespokojenost čtvrtiny českých zaměstnanců souvisí s celou řadou aspektů, jako je například výše mzdy či nemožnost kariérního postupu. Zajímavé však je, že tyto důvody meziročně oslabují. Například podíl lidí, kteří jsou nespokojeni s výší mzdy, klesl meziročně ze šedesáti osmi procent na šedesát dva procent. Výrazně méně lidí vnímá jako problém nemožnost kariérního postupu (ze čtyřicet jedna procent na dvacet sedm procent) a namísto loňských dvacet sedm procent letos jen devatenáct procent v práci pociťuje potřebu změny. Klesající množství lidí zaměstnanců si stěžuje na nepříjemného šéfa a vedení (letošních čtyřicet čtyři procent vs. loňských čtyřicet sedm procent) a mírně se snížilo i množství lidí, kteří mají výhrady k náplni práce. „Je zřejmé, že si lidé vlivem koronavirové krize začali více vážit své stávající práce a nevnímají jako problém, že nemohou kariérně růst, nebo že nedostali přidáno,“ komentuje Jitka Součková.
Vstřícný zaměstnavatel – spokojený zaměstnanec
Z výsledků průzkumu vyplývá i to, že lidé, kterým zaměstnavatel vychází vstříc, mají svoji práci mnohem raději a novou si nehledají. Méně touží nejen po změně práce, ale i po změně oboru. Tito lidé také obvykle nejsou v zaměstnání vystaveni stresu a pokud ano, jde jen o mírný stres, který je motivuje. Nejvíce přitom vstřícnost svého zaměstnavatele pociťují lidé, kterým se v posledním roce zvýšila mzda, v pracovním životě jsou méně než deset let a pracují na plný úvazek. S věkem a praxí u lidí pocit, že jsou k nim zaměstnavatelé vstřícní, klesá. Celkem vstřícnost zaměstnavatele pociťuje padesát šest procent zaměstnanců. Více než čtvrtině (dvacet sedm procent) pracovníků zaměstnavatel vychází vstříc alespoň částečně.
Jako nejdůležitější aspekty vstřícnosti zaměstnavatele vnímají lidé schválení termínu dovolené a návštěvy lékaře (třicet procent), nastavení pracovní doby dle potřeb zaměstnance (dvacet tři procent), spolurozhodování o pracovních postupech a harmonogramu (sedmnáct procent), ovlivňování pracovní náplně (deset procent), podporu rozvoje a vzdělávání (devět procent) a spoluvytváření pracovního prostředí (osm procent).
Dobrá mzda a stabilita nejdůležitější potřebou českých zaměstnanců
Se spokojeností v práci souvisí i to, zda jsou uspokojeny nejdůležitější potřeby zaměstnanců. Mezi ně patří dle průzkumu Grafton Recruitment zejména dobrá mzda, stabilita a práce, která baví. Dobrou mzdu uvádí jako hlavní požadavek devět z deseti respondentů. Téměř stejně si lidé cení stability a jistoty práce (osmdesát osm procent) a toho, aby je práce bavila (osmdesát osm procent). Jen o málo méně lidí (osmdesát dva procent) považuje za důležité vyvážení práce a osobního volna. Pro necelé tři čtvrtiny (sedmdesát jedna procent) je důležitý osobní rozvoj a učení se novým věcem, pro dvě třetiny (šedesát šest procent) práce se zajímavými lidmi.
Více než polovina oslovených (padesát šest procent) si chce odpracovat hodiny a mít čistou hlavu, padesát čtyři procent chce zlepšovat svět nebo životy lidí, padesát pět procent chce mít dobré benefity a padesát tři procent možnost kariérně růst. Relativně nízká je potřeba pracovat pro malou firmu či startup (čtyřicet tři procent) a ještě méně lidí chce pracovat pro prestižní firmu (třicet čtyři procent).
Foto: pixabay.com
Zdroj: Grafton recruitment


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama