e-news.cz - kurzy
Reklama

Platební bilance skončila ve druhém čtvrtletí přebytkem 7,4 miliardy korun

12.09.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Platební bilance skončila ve druhém čtvrtletí přebytkem 7,4 miliardy korun

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil ve druhém čtvrtletí v přebytku 7,4 miliardy korun. Uvedla to dnes Česká národní banka (ČNB).


Podle ní byl vývoj ovlivněn zavedením karanténních opatření proti šíření koronavirové epidemie v jednotlivých zemích, které měly zásadní dopad na ekonomickou aktivitu v tuzemsku i u největších obchodních partnerů České republiky. Loni ve druhém čtvrtletí činil přebytek 28,1 miliardy korun, předloni 4,4 miliardy korun.
Centrální banka zároveň revidovala údaje za předchozí čtvrtletí. Podle aktuálních údajů byl přebytek téměř osmdesát miliard korun, o pět miliard vyšší proti předběžným údajům zveřejněným v červnu. Za pololetí je tak bilance v přebytku zhruba 87 miliard korun.
„Přebytek běžného účtu platební bilance na roční bázi k HDP činil 0,02 procenta a přebytek bilance zboží a služeb pět procent,“ uvedla ČNB k údajům za druhé čtvrtletí.
Bilance zboží a služeb skončila ve druhém čtvrtletí v přebytku 60 miliard korun, meziročně výsledné saldo kleslo o 55,6 miliardy korun. Podle banky je za tím pokles vývozu zboží a tím zhoršení obchodní bilance o 46,7 miliardy korun. V bilanci služeb pokles aktivního salda o 8,9 miliardy korun souvisel podle ČNB především se snížením přebytku bilancí zahraničního cestovního ruchu a dopravních služeb. Celkový meziroční obrat zboží a služeb v běžných cenách klesl ve druhém čtvrtletí o 20,5 procenta.
Schodek bilance prvotních důchodů činil za druhé čtvrtletí 42,4 miliardy korun. Meziroční pokles pasivního salda o 45,1 miliardy korun ovlivnil vývoj bilance výnosů z přímých investic v důsledku snížení objemu vyplacených dividend do zahraničí a nižší předpokládané výše reinvestovaného zisku zahraničními vlastníky. Objem dividend z přímých a portfoliových investic vyplacených do zahraničí představoval 63,8 miliardy korun a v meziročním srovnání se snížil o 33,4 miliardy korun.
Kapitálový účet skončil ve druhém čtvrtletí v přebytku 20,6 miliardy korun. Za meziročním nárůstem o 8,3 miliardy korun jsou vyšší příjmy z rozpočtu Evropské unie, které se vykazují na kapitálovém účtu.
Na finančním účtu platební bilance došlo ve druhém čtvrtletí k čistému odlivu finančních zdrojů 1,5 miliardy korun vlivem vyššího poklesu zahraničních pasiv proti snížení zahraničních aktiv.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama