e-news.cz - kurzy
Reklama

Přes osmdesát procent Čechů míní, že cena života je nevyčíslitelná

23.09.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Přes osmdesát procent Čechů míní, že cena života je nevyčíslitelná

Více než osmdesát procent Čechů míní, že cena života je nevyčíslitelná. Je to dvakrát víc než ve stejném průzkumu před čtyřmi lety.


Češi si navíc nově cení zdraví více než rodiny a začali si více vážit práce, které věnují i hodně volného času. Vyplývá to z letního průzkumu NN životní pojišťovny mezi pět set respondentů.
„Když jsme se Čechů s nadsázkou v roce 2016 ptali na cenu lidského života, nejvíce lidí zvolilo nejvyšší nabídnutou cenovku třicet milionů korun. Na základě zkušeností posledních měsíců ale dnes více než osmdesát procent Čechů říká, že cena života je nevyčíslitelná,“ komentoval výsledky průzkumu generální ředitel NN Životní pojišťovny Maurick Schellekens.
Více než čtvrtina Čechů označila za nejdůležitější ve svém životě zdraví, které tak po čtyřech letech sesadilo z trůnu rodinu. Ta ale zaostává na pomyslném žebříčku hodnot jen velmi těsně. Nejdůležitější trojici uzavírá domov, ale mírně vzhůru se proti roku 2016 posunula i důležitost práce v životě Čechů.
Nejvíc volného času, téměř třetinu, věnují Češi partnerovi a rodině, zatímco péčí o zdraví stráví jen desetinu volna. Nejvýraznější posun nastal v tom, jak moc lidem zasahuje práce do osobního volna. Zatímco v roce 2016 lidé věnovali práci jen sedm procent volného času, dnes už se to blíží patnácti procentům. Poměrně těžké je také pro Čechy nacházet rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Pracovat tolik, kolik by chtěli, se daří čtyřiceti dvěma procentům lidí.
Pohled Čechů na svět se ale změnil i u péče, kterou očekávají, když se o sebe nebo své blízké nedokážou postarat sami. Podle průzkumu si uvědomuje sedmdesát procent oslovených, že se o sebe budou v případě potřeby muset postarat sami. Zároveň ale polovina z nich přiznává, že na to nemá ani mít nebude. Podle současných odborných propočtu se totiž každý čtvrtý dospělý do věku osmdesáti let stane závislým na pomoci druhých, upozornil produktový ředitel NN Michal Korejs.
Většina lidí ani neuvědomuje, jak nákladná může být péče o člověka, který se o sebe nedokáže sám postarat. V mírnější variantě, kdy člověk zůstává v domácím prostředí, ale potřebuje asistenci, může jít asi o deset tisíc až dvacet tisíc korun měsíčně. Pokud je nezbytná celodenní péče ve specializovaném zařízení, může to vyjít na dvojnásobek. Příspěvek od státu odstupňovaný podle stupně nesoběstačnosti od 880 korun do 13 200 korun tak ideální potřebnou péči často pokrýt nedokáže.
Češi jsou připraveni starat se o své blízké v případě potřeby více, než bývá zvykem v západní Evropě. Polovina z nich se v průzkumu NN nechala slyšet, že se plánuje starat o své rodiče v případě jejich nesoběstačnosti pravidelně. A další pětina je odhodlána pomáhat jim alespoň občas. Žádnou pomoc neplánuje poskytnout jeden z deseti Čechů.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama