e-news.cz - kurzy
Reklama

Stěhujete se? Myslete na změnu doručovací adresy. Ignorace pošty se nevyplácí

29.09.2020, Autor: David Šetina

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stěhujete se? Myslete na změnu doručovací adresy. Ignorace pošty se nevyplácí

Ať už studujete nebo pracujete mimo trvalé bydliště, myslete na poštovní zásilky. Upozornění na nedoplatek, pokuta, soudní obsílky i jiné nepřevzaté psaní vás mohou přijít draho. A v krajních případech znamenat i exekuci.


Mějte vše pod kontrolou, nelamte si hlavu s nedoručenými zásilkami a založte si datovou schránku. Vyřízení zabere pár minut, přihlasíte se pomocí aplikace a vyřídíte si vše, včetně pošty, a to nejen s úřady.
Přestože stěhování s sebou přináší plno starostí, myslete na oznámení změny doručovací adresy anebo si pořiďte datovou schránku pro fyzickou osobu a už na poštu nebo úřady nebudete muset chodit. Většinu komunikace a vyřizování totiž zvládnete z domova, a to i mimo otevírací dobu.
Vyřízení je jednoduché, nezabere vám více než deset minut a za nic neplatíte. Založit si ji může podnikající i nepodnikající fyzická osoba. Stačí vyplnit žádost na kontaktních místech veřejné správy Czech POINT – např. na poště nebo místním úřadu. Téměř ihned obdržíte přihlašovací údaje do datové schránky a můžete začít komunikovat.
Nevyzvednutí poštovních psaní a nereagování na výzvy se vám totiž může vymstít. V České republice funguje tzv. systém náhradního doručení neboli fikce doručení, kdy je zásilka považována za doručenou, i když si ji nevyzvednete. A to se vám s datovou schránkou nestane.
Upozornění na nové zprávy
Zákon ukládá povinnost úřadům komunikovat výhradně elektronicky pokud jste držitelem datové schránky. Takže se nemusíte bát, že byste o důležité obsílky přišli. Schránku nemusíte denně kontrolovat, na zprávy vás upozorní nastavené notifikace a to pomocí e-mailu, sms nebo aplikace Mobilní klíč. Záleží na vás, který způsob vám bude nejvíce vyhovovat.
Jednoduchá, bezpapírová komunikace
Vyřizování úředních záležitostí s veřejnou správou je zcela zdarma. Nemusíte nic platit za odesílání ani přijímaní datových zpráv. Soukromá komunikace prostřednictvím tzv. poštovních datových zpráv s právnickými a fyzickými osobami  – vlastníky datových schránek – je zpoplatněna. Cena poštovní datové zprávy je nižší než klasický doporučený dopis. Stačí si v nastavení datových zpráv dobít kredit, povolit odeslání i přijímání zpráv a můžete pohodlně komunikovat bez nutnosti čekání na poště a netrpělivého vyhlížení doručenky.
Poštovní datové zprávy vám v datové schránce zůstanou po dobu devadesáti dnů, poté se smažou. Proto doporučujeme komunikaci zálohovat nebo využít možností datového trezoru. Stejně jako v případě poštovních zásilek i zde platí tzv. fikce doručení. Takže i vámi neotevřená zpráva se považuje za doručenou.
Zkuste si datovku nanečisto
Pokud si nejste jistí, zda by vám datová schránka vyhovovala, můžete si ji zdarma vyzkoušet. Testovací verzi naleznete na adrese www.czebox.cz/. Uvidíte, jak vypadá uživatelské rozhraní i jak je jednoduché její užívání.
Foto: pixabay.com


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Útoky přes kurýrní služby i úřady. Hackeři jdou pořád blíž k lidem

07.02.2024, Autor: red

Když se kyberbezpečnostní experti antivirové firmy ESET dívají do statistik technologických útoků za poslední dva tři roky, můžou podat různé zprávy. Jejich data ukazují, že Česko se navzdory různým pochybám stalo vyspělou ekonomikou se vším všudy, čelí totiž útokům stejné míry a závažnosti jako jakékoliv západní země.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama