e-news.cz - kurzy
Reklama

Vlastnosti vinaře? Určitě pokora, pečlivost, pracovitost, poctivost a umění naslouchat.

07.09.2020, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vlastnosti vinaře? Určitě pokora, pečlivost, pracovitost, poctivost a umění naslouchat.

Důraz při práci klade na maximální péči o vinici s individuálním přístupem ke každému keři, na tradiční a přirozené postupy při zpracování a zrání vína za částečné pomoci moderních technologických zařízení.

Cílem je vyrábět vína, ze kterých je zřejmé spojení půdy, polohy, révy a vinaře. Letos se stal Makro vinařem roku 2020.
Rozhovor s MILANEM SŮKALEM, majitelem Rodinného vinařství Milan Sůkal.
Již váš praděd vinařil a patřil mezi významné vinaře, váš děd měl dokonce vinařskou školu. Byla před revolucí přerušena tradice vašeho rodinného vinařství?
Můj děda z tátové strany měl vinařskou školu, ale musel se přestěhovat za prací do Hodonína, kde měl za rodinným domem malý vinohrad, ale víno nedělal.
Můj děda z máminé strany vinařil i za bývalého režimu.
Jaké byly začátky vašeho novodobého rodinného vinařství? Převzali jste rodinnou tradici či jste museli začít podnikat od začátku?
Naše novodobé vinařství založil můj otec v roce1990, kdy za mé pomoci začal sázet v okolí  Poddvorova. Do roku 1993 jsme vysázeli 0,5ha nové vinice ve viniční trati Remíze.
Já jsem převzal vinařství v roce 1996, v té době jsem ještě nevěděl, že můj přivýdělek při zaměstnání se stane moji celoživotní vášní a prací. V dnešní době obděláváme jedenáct hektarů vinic a roční produkce láhví je šedesát pět tisíc kusů.
Kdysi jste řekl, že při převzetí vinařství létaly i koštýře. Je to skutečně tak?
Stalo se, psal se rok 1998, první jablečno-mléčná fermentace a na světě byli první větší rozepře v názoru na technologické postupy při tomto biologickém procesu.
Které vlastnosti by měl mít dobrý vinař?
Určitě pokora, pečlivost, pracovitost, poctivost a umění naslouchat.
Jste rodinnou firmou. Jaké klady a zápory má podle vás rodinná firma?
Ano, jsme rodinným vinařstvím a jsem zato moc rád, že práci, kterou dělám, dělám pro své pokračovatele syna Jakuba a dceru Barboru. Syn studuje vinařskou školu. Dcera vystudovala ekonomii a management podnikání. Tak doufám, že potom co šla na zkušenou do světa (Brna), se vrátí a pomůže v chodu našeho vinařství. Zápory? Snad někdy trošku ponorka, že jsme pořád všichni spolu.
Kdy se dá říci, že úroda a kvalita vína bude skvělá?
Po dobrém ročníku, když je všechno sklizeno a vinař to nepokazí.
Čím se vaše víno a vinařství odlišuje od konkurence?
Vína dělají všichni nějak podobně. Kdybych řekl, že dělám něco na vinici nebo ve sklepě výjimečného, tak dalších tisíc vinařů může říct, že to dělá taky. Určitě ale můžu říct, že se liší Terroirem a rukopisem vinaře.
Letošní rok je pro mnohé firmy velmi složitý. Vy jste v soutěži Marko Vinař roku 2020 získali dvě ceny – Vinař roku 2020 a Ocenění za nejúspěšnější rodinné vinařství. Co pro vás tato ocenění znamenají?
Pro naše malé rodinné vinařství obrovský úspěch, kterého si nesmírně vážíme a užíváme si ho, určitě obrovská reklama a zviditelnění. A ukazuje nám to, že směr kvality bez kompromisů, kterým se ubírá naše vinařství, je správný. Marketing není moje silná stránka. Jak často vzpomínám, nemáme ani webové stránky, ale brzy věřím, že přijde mladá krev a že se to změní.
Co by vám v této složité době nejvíce pomohlo?
Asi vakcína.
Již dnes máte svého nástupce. Podílí se váš syn již dnes na chodu firmy?
Částečně ano, ne úplně podle mých představ, ale nebyl jsem v jeho letech lepší. Doufám, že časem se zapojí naplno a přebere zodpovědnost chodu našeho vinařství na sebe.
Jaké změny připravujete v příštím roce?
Změny budou obrovské, změna názvu vinařství z Milan Sůkal na Vinařství Sůkal. Úplná změna etikety, na které půl roku pracujeme, už se vše finalizuje, a to nejnáročnější co nás čeká, bude zahájení výstavby našeho nového vinařství.
Máte nějakou oblíbenou značku vína? Na co byste nás pozval do vašeho vinařství?
Mé nejoblíbenější víno Pinot noir. To je mé srdíčko, hrozen i tak velikostí vypadá. Dále Ryzlink rýnský, který taky patří mezi vlajkové lodě našeho vinařství a na spoustu dalších krásných vín.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama