e-news.cz - kurzy
Reklama

CBRE: Poptávka investorů převyšuje současnou nabídku i navzdory zpomalení ekonomiky

13.10.2020, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CBRE: Poptávka investorů převyšuje současnou nabídku i navzdory zpomalení ekonomiky

Společnost CBRE, světový lídr v oblasti komerčních realitních služeb, nadále eviduje silný zájem ze strany investorů o komerční reality.


Chuť investovat se odráží v poptávce, která převyšuje aktuální nabídku, a to zejména v důsledku omezeného množství kvalitních produktů na trhu. Zároveň se mění preference investorů ve smyslu, jaké typy nemovitostí aktuálně upřednostňují, a jak důležitá se pro ně stává otázka udržitelnosti a stabilizace příjmů, kdy ještě přísněji hodnotí byznys nájemníka.
Na trhu je možné již delší dobu pozorovat, že do České republiky postupně ze západní Evropy přichází trend, kdy se investoři zajímají o nájemní bydlení neboli tzv. „multi-family“ projekty. Zatím největší investiční transakce letošního roku se týká právě koupě rezidenčního nájemního portfolia Residomo v hodnotě 1,3 miliardy eur švédskou společností Heimstaden Bostad. Experti CBRE v současné koronavirové době vnímají ještě silnější preferenci od domácích i zahraničních investorů primárně o tento sektor. Očekávají, že se v nejbližších letech „multi-family“ stane významným investičním hybatelem. Druhá největší realizovaná transakce tohoto roku proběhla v maloobchodním sektoru. Společnost Generali Real Estate koupila od PSN obchodní dům Kotva, otevřený v roce 1975 v samotném centru Prahy. Sedmipodlažní budovu s celkovou plochou dvacet osm tisíc metrů čtverečních čeká do budoucna rekonstrukce. Z kancelářského segmentu lze uvést například prodeje budov City West C1+C2 v Praze 5, kterou koupila Českomoravská Nemovitostní nebo budovu City Empiria v Praze 4, kterou prodala skupina Generali společnosti PSN.
„V prvních třech čtvrtletích roku 2020 jednoznačně dominoval rezidenční sektor s podílem šedesát dva procent z celkového objemu investic. Na druhém a třetím místě pak stojí sektory maloobchodu (čtrnáct procent) a kanceláří (dvanáct procent). Investice do industriálních a logistických nemovitostí činily cca devět procent celkového objemu, což je spjato především s limitovanou nabídkou průmyslových projektů na trhu. Evidujeme silný zájem především o multi-family projekty, kvalitní kancelářské budovy, průmyslové a logistické areály, ale i retail parky,“ komentuje Katarína Brydone, vedoucí oddělení investic poradenské společnosti CBRE.
Celkový objem uzavřených investičních transakcí do komerčních realit za první tři čtvrtletí převýšil 2,1 miliardy eur, což odpovídá průměrné investiční výši za posledních pět let v tomto časovém období. CBRE předpokládaný objem investic za celý rok 2020 odhaduje na cca 2,6 miliardy eur.
Foto: pixabay.com
Zdroj: Crest Communications, a.s.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama