e-news.cz - kurzy
Reklama

Citlivost českého průmyslu na koronavirus se zvyšuje

13.10.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Citlivost českého průmyslu na koronavirus se zvyšuje

Produkce českého průmyslu se v srpnu podle dat statistického úřadu meziročně propadla o osm procent. To představuje horší výsledek v porovnání s očekáváním trhu, který kalkuloval se zhruba polovičním poklesem.


Když data očistíme o rozdílný počet pracovních dní, činí pokles 5,5 procenta, což stále nezapadá do scénáře pokračujícího oživení ve tvaru jednoduchého V, v jehož naplnění doufali snad všichni s výjimkou chronických zkázopravců.
Jistou naději může poskytnout skutečnost, že vypovídající schopnost srpnových dat je poměrně nízká. Značnou část meziročního poklesu produkce zejména v automobilovém průmyslu, který byl jedním z hlavních „viníků“ nepříznivého výsledku, lze připsat celozávodním dovoleným. Ty totiž oproti loňsku zasáhly více srpnovou výrobu.
Ze zkušeností s první vlnou koronavirové pandemie vyplývá, že průmysl reaguje na nepříznivou epidemiologickou situaci méně citlivě než sektor služeb. To ovšem neznamená, že by byl průmysl vůči koronaviru imunní. Ruku v ruce s virem se ekonomikou opět šíří nejistota, která dopadá na ochotu podniků investovat, což vidíme i na slabších výsledcích výroby strojních zařízení. V nejhorším případě pak může dojít k nařízenému uzavření průmyslových podniků
Řada faktorů poslední tvrdá data z průmyslu zkresluje a lze z nich jen obtížně činit striktní závěry. Těžko odhadnutelný vývoj nákazy a s tím jdoucí zavádění restriktivních opatření pak dále snižuje užitečnost dat, která působí zastarale už v den jejich zveřejnění.
Jedno je jasné. Růst průmyslových zakázek kvůli chladnoucímu optimismu v zahraničí opět zpomalil. Právě z těchto zakázek mohou průmyslové podniky po určitý čas vyžít v případě útlumu zbytku ekonomiky. V konečném důsledku se tak zvyšuje již zmiňovaná citlivost průmyslu na vývoj epidemiologické situace, což je další signál, který k přehnanému optimismu nevybízí.
TOMÁŠ LÉBL, analytik skupiny AXA ČR a SR
Foto 1: pixabay.com
Foto 2 + Zdroj: Havas PR Prague
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama