Apogeo
Reklama

Index Exportu: Na vlnách koronaviru

10.10.2020, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Index Exportu: Na vlnách koronaviru

Český export prochází zatěžkávací zkouškou. V letních měsících „vydýchával“ krutý jarní úder koronaviru.


„Z více jak třetinových propadů se mu během krátké doby podařilo přiblížit k loňským letním hodnotám exportu. Přesto za sedm měsíců letošního roku český export ztratil 257 miliard korun (národní metodika). Vyhlídky vzhledem k intenzitě šíření nákazy ale nejsou růžové,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.
Dle aktuálního výpočtu Indexu Exportu celoroční ztráty exportu budou činit minimálně 305 miliard korun. A to za předpokladu, že druhá vlna šíření nákazy neomezí výrobu a zahraniční obchod. „Začne-li šíření nákazy omezovat nejen služby ale i výrobní podniky a jejich činnost, budou ztráty na produkci a následně i vývozu výrazně vyšší, až dvakrát takové,“ varuje Horská. Oživení klíčového vývozního artiklu – motorová vozidla a náhradní díly – zůstává velmi křehké.
„Velmi negativně může průmysl, potažmo export, ovlivnit zpomalení dodávek komponent kvůli administrativním opatřením na hranicích. Pokud se nepodaří rychle zploštit křivku nárůstu nakažených covidem-19, velké problémy by mohlo přinést uzavření hranic pro pohyb osob
a eventuální masovější uzavření prvních stupňů základních škol, které by přivodilo rozsáhlé čerpání ošetřování členů rodiny a tím výpadek pracovních sil z výrobního procesu,“ dodává Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Zdroj: Výpočet Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací Exportérů, data k 5. 10. 2020.
Pozn.: Údaje do července 2020 odpovídají zveřejněné statistice národního vývozu ČSÚ, od srpna 2020 prognóza IE.
Šetření mezi českými vývozci
Pravidelně jednou za tři měsíce provádí Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací exportérů šetření mezi českými vývozci. V rámci šetření vývozci odpovídají na dvě otázky: „Jak hodnotíte současnou úroveň exportu Vaší společnosti ve srovnání s obdobím před třemi měsíci?“ a „Jaký očekáváte vývoj exportu Vaší společnosti za následující tři měsíce ve srovnání s dneškem?“ Respondenti pokaždé vybírají ze škály nula až sto.
Ve druhé polovině září zavládl mezi českými exportéry optimismus. Hodnocení aktuální situace i výhledu do konce roku se viditelně zlepšila.  Mnoho z nich se snažilo obnovit obchodní vztahy
a styky, restartovat byznys. Někteří dokonce hlásí rozjednání nových obchodů. Dle průzkumu byla situace ve druhé polovině září hodnocena podobně optimisticky jako na konci roku 2018 a vyhlídky podobně slibně jako ve 3Q 2018. „Kdybychom se řídili čistě náladou mezi exportéry, museli bychom očekávat v dalších měsících solidní růst exportu. Současný vývoj pandemie v Česku se naplnění těchto očekávání postaví bohužel do cesty,“ obává se Horská.

Anketa mezi českými vývozci – Česko v epidemiologickém tanečku
Exponenciálním tempem rostoucí počet pozitivních případů covid-19 vyvolává mezi občany
i podnikateli oprávněné obavy. Proto jsme ke standardnímu průzkumu nálady mezi exportéry připojili ještě jednu anketní otázku týkající se obav z dalšího zhoršování epidemiologické situace. Z šesti nabídnutých variant, přičemž výběr variant nebyl omezen, více než tři čtvrtiny (konkrétně sedmdesát sedm procent) se při roztočení tzv. „epidemiologického tanečku“ obávají nedostatku zaměstnanců. „Firmy nosí v živé paměti jarní dny, kdy jim v provozech, obchodech, kancelářích chyběli pracovníci, kteří nebyli nakaženi, byli zdrávi, ale kvůli celonárodnímu lockdownu a uzavřeným školám a školkám museli zůstat doma,“ doplňuje Horská. Druhou nejčastější obavou byly problémy s dodávkami materiálu, zboží a služeb. Jen o něco méně se exportéři obávají omezení pohybu osob skrz hranice státu. Méně než polovina exportérů se obává zavedením celonárodní karantény. Nicméně šestina exportérů sdílí obavy z poškození reputace Česka v zahraničí.

INDEX EXPORTU
2020/Q3
Obavy v případě dalšího zhoršování epidemiologické situace
nedostatek zaměstnanců z důvodu karantény, ošetřovného či jiného 77%
problémy s dodávkou materiálu, zboží a služeb 54%
omezení pohybu osob skrz hranice státu 44%
znovuzavedení celonárodní karantény 40%
zhoršení reputace České Republiky v zahraničí 17%
neobáváme se ničeho 0%

Foto: pixabay.com
Zdroj: ShrtCut Studio s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama