Apogeo
Reklama

Nejlepší technologické firmy v Česku spojuje nový vzdělávací program od Eccedu Tomáše Hülleho

22.10.2020, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nejlepší technologické firmy v Česku spojuje nový vzdělávací program od Eccedu Tomáše Hülleho

Projekt Eccedu spouští nový letní vzdělávací program, tentokrát se zaměří na komplexnost vzdělávání v IT. Program by měl odstartovat příští léto 2021 v Praze a podílet se na něm bude množství technologických firem i osobností ze světa IT.

Do prvního ročníku se zapojí firmy jako Productboard, Kiwi.com, STRV, Socialbakers, HERE, Mews nebo Phonexia a spousta dalších. „Cílem programu je doplnit klasické vzdělávání v IT a upozornit na potřebu vzdělávat developery komplexněji. Program bude nabízet ty nejaktuálnější témata a propojovat oblasti jako je umělá inteligence, projektový management, rozvoj soft skills, UX, ale například i public speaking. Chceme vychovat novou generaci absolventů, jejichž pozice nebude jen řadový developer, ale spíše full-stack engineer,” popisuje zakladatel vzdělávacího projektu Eccedu Tomáš Hülle.

Úvodního slova se ujme v technologicko-motivačním duchu David Pavlík z logistického startupu ShipMonk, který prošel vedoucí pozicí například v Kiwi.com, zkušenosti má také ze SpaceX, Amazonu nebo Netflix. O všechny tyto zkušenosti se podělí ve svém příběhu, jak se z developera stal CTO úspěšného amerického startupu ShipMonk.

Program by měl přilákat nejen české, ale i zahraniční developery

Letní vzdělávací program je určen nejen pro české studenty a developery pohybující se v českých technologických firmách, ale také pro zahraniční studenty. Ti pak budou moci po absolvování vzdělávací části nastoupit do českých technologických firem na krátkodobou stáž, při níž si nové zkušenosti zažijí v praxi. „S modelem teoreticko-praktického vzdělávání pracujeme v Eccedu už od začátku a skvěle se nám osvědčil. Propojujeme tak svět teoretického vzdělávání s reálnou praxí ve firmách, což oceňují nejen účastníci našich programů, ale i firmy, které se tak učí pracovat s mladými lidmi a jejich potenciálem,” komentuje Hülle. „Firmy ale budou moct na vzdělávací program posílat i své zaměstnance, pro které je určen program v průběhu léta, stáží už využívat nemusí,” vysvětluje Hülle.

Pro developery, kteří už na IT pozicích v českých firmách pracují je program příležitostí, jak se dále vzdělávat a držet krok se stále komplexnějším fungováním nových projektů. „Program je modelován pro developery, kteří buď v oboru začínají nebo jsou specialisté na určitou oblast, chtějí mít ale komplexní přehled a schopnosti se prosadit v moderních projektech. Dostanou šanci se učit od těch nejlepších, kteří se jednotlivým tématům věnují v technologických firmách, které jsou špičkami na trhu,” dodává Hülle.

Registrace budou možné od října 2020 a organizátoři počítají také se spuštěním stipendijního programu. „Počítáme přibližně se čtyriceti účastníky, část z nich podpoříme formou stipendia,” vysvětluje Hülle.

Program spojí špičky v oboru, aby posunul vzdělávání o level výš

Chceme spojit síly úspěšných firem v oboru, aby společně s námi vytvořily program, který řeší nedostatky v akademickém vzdělávání IT odborníků. Školy v České republice jsou sice na dobré úrovni, nicméně nekladou důraz na komplexní vzdělávání.

Praxe v technologických firmách už je ale jinde. IT projekty se zesložiťují a už dávno nestačí být pouze specialistou na určitou oblast. Ti, kdo se na takových projektech podílí musí chápat celý proces a musí se zdokonalovat nejen v technických schopnostech, ale i ostatních dovednostech,” vysvětluje důvody spuštění programu Hülle.

Zapojené firmy s potřebou vzdělávat své zaměstnance souhlasí. „Neustálé vzdělávání je součástí identity Mews, proto se rádi zapojíme, abychom předali dál znalosti a zkušenosti za osm let vývoje hotelového softwaru. My sami od lidí na juniorních pozicích očekáváme neustálý progres a ochotu se vzdělávat,” popisuje Gabriela Řehoutová Community Coordinator v Mews. „Tím, jak se proměňuje trh práce a je čím dál větší důraz na digitální gramotnost, tak by tento trend měl být reflektován i ve školství a vzdělávání obecně. Zároveň jsme přesvědčeni, že firmy jako jsme my, mají možnost a zodpovědnost se na zlepšování technologických znalostí ve společnosti podílet,” dodává.

Teoretické znalosti nestačí

Potřebu se vzdělávat i mimo akademickou půdu cítí i studenti. „Nechci mluvit obecně za všechny studenty IT oborů, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že toto je přesně to, co minimálně mně při studiu chybělo,” říká čerstvá absolventka Fakulty informatiky na Masarykově univerzitě Barbora Valtarová.

„Většina předmětů je vedená formou, často nepovinné, přednášky. Já si ale myslím, že pokud se člověk má stát úspěšným manažerem, potřebuje zažít více praktických situací. Z teoretického hlediska mi škola vysvětlila téměř všechno, ale chyběla mi aplikace vědomostí do praxe. Program, který tak dokáže rozšířit obzory studentů a doplnit chybějící dovednosti a zkušenosti v práci s lidmi  i vystupováním před nimi, mi přijde jako skvělý doplněk k nabytým teoretickým vědomostem z univerzity,” dodává Bára, která už při škole začala pracovat pro vývojářskou společnost Alis Tech, kde je Head of International Market a stará se hlavně o budování obchodních vztahů s partnerskými firmami po celém světě.

Cílem projektu tak je ukázat developerům tzv. big picture”, ukázat, jak jednotlivec zapadá do celého projektu, na kterém se podílí. Jde o intenzivní vzdělávací program, který se věnuje pečlivě vybraným tématům z jednotlivých odvětví tak, aby každý blok dostal dostatečný prostor a navazoval na celkovou koncepci. Přednášející budou mít mnohem více času, než na klasických konferencích, aby účastníkům představili jednotlivé problematiky, protože se tématu budou věnovat v tříhodinových blocích. Rozebírat se budou témata od umělé inteligence po schopnost projekt odprezentovat.

Foto: pixabay.com

Zdroj: European Centre for Career Education


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama