e-news.cz - kurzy
Reklama

Odkladů splátek úvěrů bylo dost, myslí si Češi. Banky jsou připraveny řešit potíže klientů individuálně

11.10.2020, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Odkladů splátek úvěrů bylo dost, myslí si Češi. Banky jsou připraveny řešit potíže klientů individuálně

Podle statistik ČNB banky odložily splátky u téměř 359 tisíců úvěrů. Moratorium na splátky končí na konci října, nicméně řada klientů bank se již bezproblémově vrátila ke splácení.


Dvě třetiny Čechů si v tuto chvíli myslí, že by plošná možnost odkladu neměla být prodlužována, a to zejména z důvodu, že není dobré si zvykat na neplacení svých závazků a dluhy se mají platit. Necelá čtvrtina dotázaných uvedla, že v případě problémů se splácením je vhodnější individuální domluva. Banky jsou na individuální řešení potíží klientů připraveny.
Dle dostupných dat bank i ČNB (k 25.9 zde) bylo zažádáno o odklad u 401 tisíc úvěrů, banky schválily odklad u téměř 359 tisíců z nich. Odmítly tedy asi 10,5 procenta žádostí, zpravidla z důvodu formálních nedostatků v žádosti nebo proto, že byl klient k 26.3.2020 v prodlení se splácením delším než třicet dní (dle § 3 odst. 3 tzv. zákona o splátkovém moratoriu).
„Smyslem tohoto opatření bylo dát lidem, kteří to potřebují, dostatečný čas se nadechnout a stabilizovat svou finanční situaci ve chvíli, kdy nás zasáhl koronavirus a nikdo netušil, jak se promítne do ekonomiky, včetně financí domácností. V tuto chvíli běží poslední měsíc, po který klienti, kteří možnosti odkladu využili, nemusí splácet. Nicméně jak je vidět z aktuálních údajů bank, řada z nich se již ke splácení bez problémů vrátila,“ říká Vladimír Staňura, hlavní poradce ČBA.
Češi již další plošný odklad nechtějí
Od listopadu se již k pravidelným splátkám musí vrátit všichni úvěrovaní, neboť zákon dal plošně klientům možnost si splácení svých úvěrů u bank i nebankovních poskytovatelů (tzv. moratorium) odložit maximálně do konce října.
Z průzkumu ČBA vyplývá, že pouze třetina Čechů (především mladí do dvaceti šesti let) by moratorium na splátky prodloužila. Důvodem, který uvádějí, je skutečnost, že to pomůže dlužníkům, případně ekonomice (dvacet šest procent; sedm procent). Naopak dvě třetiny Čechů jsou toho názoru, že by plošná možnost odkladu již prodloužena být neměla. V třiceti jedna procentech proto, že dluhy se zkrátka mají platit a není dobré si zvykat na jejich neplacení. Na osm procent si myslí, že stávající odklad stačil, a dvacet tři procent je názoru, že v podobných případech je lepší, aby se klient domluvil s bankou individuálně.
„Banky své klienty dobře znají a jejich chování průběžně pečlivě monitorují a vyhodnocují. I ony v tuto chvíli vidí jako nejvhodnější postup komunikovat s těmi, kteří se dostanou se splátkami do potíží, na individuální bázi a najít pro ně řešení „na míru“. To ostatně vždy dělaly. Není v zájmu bank posílat klienty do exekucí. Platí, že zdravý klient = zdravá banka,“ vysvětluje Vladimír Staňura.
Klienti se postupně vrací ke splácení. Někteří i dříve, než plánovali
U zhruba 158 tisíců úvěrů si klienti odložili splácení pouze po dobu tří měsíců (resp. do 31. července). U 100 tisíc z nich, tedy asi dvou třetin, se klienti ke splácení bezproblémově vrátili a u dalších padesát osm tisíců úvěrů klienti využili možnosti si svůj odklad splátek prodloužit do 31. října.
Z celkového počtu odložených úvěrů (necelých 359 tisíc) se dle údajů bank ke konci září již klienti vrátili ke splácení u sto dvaceti tisíců. „Jde o klienty, kteří si splácení svých úvěrů odložili jenom o tři měsíce a pak také ty, kteří si své splátky odložili do konce října, ale v průběhu odkladu si to rozmysleli a začali se splácením dříve, než původně zamýšleli. Těch je zhruba dvacet tisíc,“ upřesňuje Vladimír Staňura.
Banky jsou připraveny na individuální řešení
V současnosti tedy zbývá ještě necelých 239 tisíc úvěrovaných lidí, kteří se vrátí do normálního režimu splátek v listopadu. Vzhledem k tomu, že v ČR je přes tři miliony lidí, kteří mají nějakou formu úvěru, se tady jedná o osm procent úvěrovaných klientů. „Je možné, že někteří se mohou dostat do potíží, ale rozhodně nemůže jít o „závratná“ procenta. Je jasné, že svoji roli může hrát další vlna koronaviru, ukončení programů vládní pomoci a vyšší nezaměstnanost. Ani tyto vlivy by však neměly mít na schopnost klientů bank splácet své závazky zásadní dopad,“ říká Vladimír Staňura.
Nicméně banky jsou na tuto situaci připraveny a disponují celou řadu nástrojů, jak v takové situaci postupovat. Některé banky již nyní například nabízejí snížení výše splátky přes internetové bankovnictví, jiné avizují vznik speciálních klientských programů, které mají klientům pomoci různými způsoby. „Naprosto podstatné ovšem je, aby se klienti v případě, že mají pocit, že své splátky nezvládnou, co nejdříve obrátili na svou banku a komunikovali s ní. Doporučit mohu také služby Poradny ve finanční tísni (www.financnitisen.cz), kde s finančními problémy lidem bezplatně pomáhají profesionálové,“ uzavírá Vladimír Staňura.
Foto: pixabay.com
Zdroj: ČBA
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

01.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku potvrdil dříve udávaný výsledek, tedy mezičtvrtletní růst o 0,2 %, který odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Za celý rok 2023 tak tuzemský hrubý domácí produkt klesl o 0,4 %. Česká ekonomika tak i nadále zaostává za svým před-pandemickým výkonem, když HDP zůstává o 1,4 % nižší než v posledním kvartále roku 2019.

Ekonomika ČR meziročně oslabila. Na 14. místo v EU nás stáhla vysoká inflace i nízká přidaná hodnota 

28.02.2024, Autor: Z blogosféry

Česko má 14. nejsilnější ekonomiku v EU. Podle srovnání Indexu prosperity a finančního zdraví jsme si ale v eurounijním srovnání již podruhé pohoršili. Oproti roku 2022 se Česko propadlo dokonce o 5 příček. Ačkoliv se jako země můžeme pyšnit relativně pestrým průmyslem s vysokou komplexitou, brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tržby obchodníků: Po špatném roce 2023 přichází lepší rok 2024

07.02.2024, Autor: Z blogosféry

Postupná stabilizace cen v obchodech v kombinaci s růstem mezd zaměstnanců povede k navyšování tržeb obchodníků. Pomyslný bod zlomu nastal v listopadu loňského roku, kdy po roce a půl začaly tržby konečně růst. Prosincová data tento vývoj potvrdila. 

Nižší úrokové sazby povzbudí české stavebnictví

06.02.2024, Autor: Z blogosféry

Snižování úrokových sazeb Českou národní bankou povede k vyššímu zájmu lidí o hypoteční úvěry. Díky tomu bude proudit více peněz z hypotečního na realitní trh, což povede k růstu cen nemovitostí. Na základě tohoto vývoje lze očekávat, že se postupně začne oživovat stavební produkce, kterou však zatěžuje přílišné množství regulací. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama