e-news.cz - kurzy
Reklama

Přes devadesát procent Čechů chce bydlet ve vlastním. Kvůli koronaviru na něj obtížněji dosáhnou

21.10.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Přes devadesát procent Čechů chce bydlet ve vlastním. Kvůli koronaviru na něj obtížněji dosáhnou

Téměř dvě třetiny Čechů, kteří by chtěli bydlet ve vlastním, si myslí, že kvůli koronavirové epidemii a jejím dopadům na ekonomiku bude složitější na něj dosáhnout. Ukázal to průzkum pro Generali Investments.


Současná situace již nyní dělá v souvislosti s bydlením Čechům vrásky. Třetina z nich má strach, že nebudou schopni platit nájem či hypotéku. Stejný počet je zároveň ochotný slevit ze svých nároků a spokojit se například s menší obytnou plochou nebo s horším stavem nemovitosti. Koronavirová krize a související pokles ekonomiky zkomplikovaly téměř třetině Čechů situaci s bydlením. Jak ukázal průzkum Generali Investments mezi ekonomicky aktivními lidmi, šest procent respondentů má už nyní problém platit nájem nebo hypotéku. Více než pětina lidí se pak bojí, že jim stejný problém hrozí v blízké budoucnosti. O snížení nájmu přesto své pronajímatele zatím požádalo pouhých šest procent respondentů. Hned třem čtvrtinám z nich však následně vyšel pronajímatel aspoň částečně vstříc.
Průzkum zároveň potvrdil, že drtivá většina Čechů chce bydlet ve vlastním. Před pronájmem ho upřednostňuje devadesát dva procent respondentů. O změně bydlení v následujících pěti letech přemýšlí čtyři z deseti z respondentů. Téměř dvě třetiny z těch, kteří si vlastní byt nebo dům teprve chtějí pořizovat, ale mají strach, že v důsledku koronaviru to pro ně bude ještě složitější než dříve. Každý dvacátý respondent musel koupi odložit, dalších osm procent pak odpovědělo, že nebudou schopni na vlastní bydlení šetřit.
„V Česku dlouhodobě pozorujeme trend, kdy se lidé kvůli rostoucí ceně rezidenčních nemovitostí čím dál častěji rozhodují bydlet v pronájmu, ačkoli by preferovali život ve vlastním. Na situaci už reaguje i trh – řada developerů začíná stavět projekty určené čistě pro nájemní bydlení. Koronavirová krize tento vývoj pravděpodobně ještě posílí, protože zatímco příjmy domácností klesají, ceny bytů stále rostou,“ řekl Marek Bečička, ředitel Real Estate Generali Investments CEE.
Klesající nároky na bydlení kvůli dopadům koronavirové pandemie
Téměř třetina respondentů zároveň přiznala, že v důsledku zhoršení ekonomické situace, které zapříčinila koronavirová pandemie, slevili ze svých nároků na bydlení. Přes dvanáct procent je například ochotných bydlet v menším, téměř desetina snížila své standardy na stav nemovitosti a každý dvacátý slevil z nároků na energetický štítek bydlení.
Na poptávku Čechů po bytech a domech pak budou mít vliv i změny v jejich pracovním životě. Téměř čtvrtina respondentů v současnosti pracuje alespoň částečně z domova. V Praze je to dokonce přes 4čtyřicet procent ekonomicky aktivních lidí.
„Dá se očekávat, že výrazné rozšíření práce na takzvaný home office se podepíše nejen na trhu s kancelářskými prostory, ale právě i na poptávce po rezidenčním bydlení, protože lidé už nebudou tak vázání každodenním dojížděním do práce. Tento trend nám potvrdil i provedený průzkum,“ řekl Marek Bečička.
Přes čtvrtinu respondentů, kteří se chtějí výhledově stěhovat a kvůli koronaviru změnili způsob práce, v důsledku toho vybírá nové bydlení v lokalitě vzdálenější od centra, nebo dokonce v jiné obci. Přes sedm procent z nich pak vybírá byt nebo dům, kde budou moct mít vyhrazený prostor pro práci.
Nižší rozpočet na bydlení
Koronavirová krize a související pokles ekonomiky se podepsaly i na finančních možnostech lidí. Čtvrtina respondentů je nyní za nájem či hypotéku ochotna platit nižší částku. U většiny z nich je ale rozdíl nižší než 2 000 korun měsíčně. O více než 5 000 korun se měsíční rozpočet na nájem či hypotéku snížil u jednotek procent respondentů.
Generali Investments trh s nemovitostmi sleduje dlouhodobě, a to jak v rámci Česka, tak celého regionu střední Evropy. Před rokem společnost otevřela pro investory z veřejnosti Generali Fond realit, který klade důraz nemovitosti související s fundamentálními potřebami lidí – bydlením a základními službami. Kromě prémiových rezidenčních nemovitostí v žádaných lokalitách fond plánuje investovat i do retailových prostor.
Foto: pixabay.com
Zdroj: PR. Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama